Το πρώτο κουδούνι της χρονιάς χτύπησε σήμερα στα σχολεία όλης της χώρας, όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι τα κουδούνια θα συνεχίσουν να χτυπούν την επόμενη εβδομάδα, αφού οι εκπαιδευτικοί φαίνονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν στις απεργίες που έχουν ήδη προαναγγείλει.
Η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, αρχής γενομένης από τις 16 Σεπτεμβρίου, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί (ΟΙΕΛΕ) έχουν εξαγγείλει 48ωρη απεργία για τις 17 και 18 Σεπτεμβρίου, ενώ στον χορό των κινητοποιήσεων αναμένεται να μπουν και οι δάσκαλοι (ΔΟΕ), που όμως θα λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις αύριο.
Μάλιστα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με αφορμή την έναρξη του σχολικού έτους και εν όψει των κινητοποιήσεών τους, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών έκαναν λόγο για “απεργιακό τσουνάμι”.
"Δεν είμαστε εμείς που κλείνουμε τα σχολεία, αλλά η κυβέρνηση", τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, Θέμης Κοτσιφάκης. "Προχωράμε δυναμικά σε κοινό μέτωπο με γονείς και μαθητές. Καλούμε όλα τα συνδικάτα σε ένα κοινό μέτωπο ανατροπής και σε έναν αγώνα διαρκείας" πρόσθεσε.
Έτσι, τα γυμνάσια και τα λύκεια θα ξανακλείσουν από Δευτέρα, μετά τον σημερινό αγιασμό και τις διαδικαστικές λειτουργίες, όπως το μοίρασμα βιβλίων και το χωρισμό τμημάτων.
Παρόμοια είναι η κατάσταση και στα πανεπιστήμια της χώρας, καθώς ήδη το Πανεπιστήμιο Αθηνών παραμένει κλειστό από τη Δευτέρα και για μία εβδομάδα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπαγωγή των διοικητικών υπαλλήλων του στο καθεστώς της διαθεσιμότητας, ενώ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης οι επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες του διοικητικού προσωπικού έχουν προκαλέσει προβλήματα στις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών.
Επιπλέον, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πολυτεχνείου Κρήτης δηλώνει την αντίθεσή του στην όποια απομάκρυνση διοικητικού προσωπικού από το Ίδρυμα, στο πλαίσιο της επικείμενης διαθεσιμότητας-κινητικότητας των υπαλλήλων του Δημόσιου Τομέα και την πρόθεσή του να αντιδράσει δυναμικά σε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια. Οι εργαζόμενοι απεργούν έως και τις 13 Σεπτεμβρίου.
Πάντως, εν όψει της έναρξης του νέου σχολικού έτους, το υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει ότι "τα σχολεία είναι έτοιμα να ανοίξουν".
"Τα βιβλία έχουν ήδη πάει εδώ και αρκετούς μήνες σε όλα τα σχολεία προκειμένου να ξεκινήσουν απρόσκοπτα τα μαθήματα. Πρέπει όλοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων γιατί αυτό είναι προς όφελος των μαθητών", δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Γκιουλέκας.
Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος διέψευσε ότι θα υπάρξουν χιλιάδες κενά στα σχολεία και κατηγόρησε την ΟΛΜΕ για αναξιοπιστία. "Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις ακούω τους συνδικαλιστές, οι οποίοι σπεύδουν, πριν ανοίξουν τα σχολεία, να ανακαλύψουν χιλιάδες κενών. Πώς τα ανακάλυψαν; ακόμα δεν έχουν ανοίξει τα σχολεία; Τι αξιοπιστία έχει αυτή η καταγγελία;", είπε χαρακτηριστικά στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης, κατά τη διάρκεια ψήφισης του νομοσχεδίου.
Ωστόσο, μία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έρχεται να ταράξει τα νερά, καθώς οι σύμβουλοι έκριναν ότι το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι παράνομο, καθώς έπρεπε να είχε εκδοθεί έως τη 10η Μαρτίου 2013, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.
Το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος κατατέθηκε αρχικά στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο στις 29.3.2013, αλλά τον περασμένο Ιούνιο, λόγω της παραίτησης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκη, ο οποίος το συνυπέγραφε, διαβιβάστηκε στις 16.7.2013 στο ΣτΕ έγγραφο του υπουργείου Παιδείας που διαβεβαίωνε ότι το περιεχόμενο του εν λόγω διατάγματος έγινε αποδεκτό (υπεγράφη) από τον νέο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκη.
Όμως, οι σύμβουλοι Επικρατείας, στην υπ' αριθμ. 253/2013 γνωμοδότησή τους, υπογραμμίζουν ότι, ήδη, κατά τον χρόνο της αρχικής αποστολής (29.3.2013) του υπό επεξεργασία σχεδίου στο ΣτΕ είχε παρέλθει η αποκλειστική προθεσμία που ορίστηκε με τους νόμους 4072/2012 και 4115/2013 (δηλαδή η 10η Μαρτίου 2013), “μετά την πάροδο της οποίας” ισχύουν για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών οι κανόνες “του άρθρου 7 του Ν. 4024/2011 που αφορούν όλους τους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου και των λοιπών φορέων του άρθρου 4 του Ν. 4024/2011, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ρητώς και οι εκπαιδευτικοί”.