Οι δραματικές διαστάσεις που έχει αντικειμενικά λάβει το κύμα αυτοκτονιών σε όλη την Ελλάδα δεν περνούν απαρατήρητες έξω από τα σύνορά μας.
Η αμερικανική εφημερίδα Washington Post παρουσιάζει με μελανά χρώματα την αύξηση κατά 45% για τις αυτοχειρίες κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια της ελληνικής κρίσης.
Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι οι αυτοκτονίες σχετίζονται με την οικονομική κρίση και εκτιμά ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.
Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του επικεφαλής ψυχολόγου της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "Κλίμακα", κ. Άρη Βιολατζή, ο οποίος υποστηρίζει πως το 43% των συνολικών περιπτώσεων αφορά άνεργους πολίτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
"Για κάθε αυτοκτονία, έχουμε άλλες 30 απόπειρες, με αποτέλεσμα να δημιουργούμε μια "τράπεζα" ανθρώπων, οι οποίοι θα μπορούσαν να αυτοκτονήσουν. Αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα", επισημαίνει ο κ. Βιολατζής, επικεφαλής ψυχίατρος στην "Κλίμακα", ο οποίος ζητά τη βοήθεια του κράτους για να αντιμετωπιστούν και να περιοριστούν οι αυτοκτονίες.
Ο κ. Βιολατζής επισημαίνει επιπρόσθετα ότι έχουμε να κάνουμε με ολοένα αυξανόμενο ρυθμό αυτοκτονιών και αυτός αφορά μόνο τα περιστατικά που έχουν επίσημα καταγραφεί ως αυτοκτονίες, καθώς υπάρχουν και άλλα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες αυτοχειρίες, αλλά δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν.
Τα στοιχεία της "Κλίμακας" δείχνουν, στο μεταξύ, ότι για κάθε μία Ελληνίδα γυναίκα που αυτοκτονεί, δίνουν τέλος στη ζωή τους τέσσερις Έλληνες άνδρες, δείχνοντας ότι το αρσενικό φύλο δοκιμάζεται περισσότερο.
Το 25,7% των ατόμων που καλούν στη γραμμή βοήθειας της "Κλίμακας" αναφέρουν ως λόγους σκέψης αυτοκτονίας τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Οι άνδρες που αυτοκτονούν το κάνουν κατά μέσο όρο στα 55 τους χρόνια και οι γυναίκες μετά τα 35 και πριν τα 40.