Πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες αποφάσισαν οι καθηγητές

Σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες κατεβαίνουν οι καθηγητές από την ερχόμενη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη στη συνεδρίαση των ΕΛΜΕ με την ΟΛΜΕ.

Υπέρ των κινητοποιήσεων τάχθηκαν 72 ΕΛΜΕ από τις 85 συνολικά.

Νωρίτερα, το news.gr μετέδιδε τα εξής:

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η κατάσταση στην παιδεία, καθώς - λίγες μόλις ημέρες πριν από την έναρξη της νέας χρονιάς - οι εκπαιδευτικοί σε όλες τις βαθμίδες - αλλά και διοικητικοί υπάλληλοι - αποφασίζουν να βάλουν λουκέτο σε δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, ΑΕΙ και ΤΕΙ, για να μη μετατεθούν στο πλαίσιο της κινητικότητας και να μην τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Εν αναμονή της απόφασης των καθηγητών

Αυτό, που θα κρίνει την πορεία των κινητοποιήσεων, είναι η απόφαση που αναμένεται να λάβει η Ομοσπονδία των καθηγητών, η οποία συνεδριάζει με πιθανότερο ενδεχόμενο να αποφασίσει πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 16 του μηνός.

Οι περισσότερες ΕΛΜΕ - περισσότερες από 65 σε σύνολο 88 - φαίνεται ότι συντάσσονται με τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ και απεργία αμέσως μετά το άνοιγμα των σχολείων την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου.

48ωρη απεργία των δασκάλων

Παράλληλα, κοινή γραμμή με τους καθηγητές έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα κρατήσουν και οι δάσκαλοι (ΔΟΕ), ενώ απεργίες έχουν εξαγγείλει και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί (ΟΙΕΛΕ).

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία έχει ήδη αποφασίση τη συμμετοχή της στην 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 18 και 19 του μηνα. 

Κλειστά Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πολυτεχνείο

Λουκέτο βάζει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι διοικητικοί υπάλληλοι.

Ήδη, την αναστολή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών για μια εβδομάδα, αποφάσισε η Σύγκλητος του ιδρύματος, προκειμένου να εκφράσει τη διαμαρτυρία της για την υπαγωγή των διοικητικών υπαλλήλων του στο καθεστώς της διαθεσιμότητας.

Η πρόεδρος των Διοικητικών Υπαλλήλων, Νάνσι Μιχοπούλου τόνισε ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας αποτελεί "κόκκινη γραμμή". "Δεν περισσεύει ούτε ένας υπάλληλος" είπε.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι πραγματοποίησαν σήμερα στάση εργασίας, ενώ έχουν προαναγγείλει δύο 48ωρες απεργίες γι' αυτή την εβδομάδα και μια πενθήμερη για την επόμενη. Σε ανακοίνωσή τους, καλούν τους πρωτοετείς φοιτητές να μην προσέρχονται στις γραμματείες των σχολών για την εγγραφή τους.

Η περίοδος των εγγραφών ξεκινά την Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 27 του μηνός και όπως όλα δείχνουν η διαδικασία με βάση τις μέχρι τώρα εξελίξεις, βρίσκεται στον αέρα.

Κυβέρνηση: Δεν θα υπάρξει επιστράτευση

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας διαβεβαιώνει ότι η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει ομαλά με τους καθηγητές και τα βιβλία στη θέση τους, ενώ αποκλείστηκε το ενδεχόμενο επιστράτευσης των καθηγητών, γεγονός το οποίο επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του το πρωί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.

Πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες αποφάσισαν οι καθηγητές