Σκορδάς: Άλλο “ληγμένα”, άλλο “τρόφιμα ελάχιστης διατηρησιμότητας”

Με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και αρνητικά σχόλια υποδέχθηκαν την πώληση προϊόντων “ελάχιστης διατηρησιμότητας” η τουρκική εφημερίδα Hurriyet και το πρακτορείο Bloomberg, προκαλώντας την αντίδραση του υφυπουργού Ανάπτυξης, Αθ. Σκορδά, ο οποίος απέστειλε σήμερα απαντητική επιστολή στα δύο Μέσα σχετικά με τους ισχυρισμούς τους.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σκορδάς ξεκαθαρίζει ότι η επίμαχη διάταξη δεν αφορά σε ληγμένα προϊόντα, αλλά σε προϊόντα “ελάχιστης διατηρησιμότητας” (“best before...”), ενώ δεν πρόκειται για νέα διάταξη, αλλά για διάταξη που ισχύει από το 1988 και ισχύει και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικά, στην απαντητική του επιστολή ο κ. Σκορδάς τονίζει:

“Αγαπητοί κύριοι,
Διάβασα στο μέσο σας ένα σχόλιο και έχω να κάνω τις εξής παρατηρήσεις:
1. Η διάταξη αυτή δεν αφορά σε τρόφιμα που έχουν λήξει (use by…, exp. date…) αλλά σε τρόφιμα ελάχιστης διατηρησιμότητας (best before…)
2. Δεν πρόκειται για νέα διάταξη, όπως αναφέρεται στο σχόλιο, αλλά για διάταξη που ισχύει από το 1988
3. Πρόκειται για διάταξη που ισχύει και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως στη Μεγάλη Βρετανία, και είναι εγκεκριμένη από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ
4. Η διάταξη παραμένει σε ισχύ κατόπιν της σύμφωνης γνώμης του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και αφορά σε μια ευρεία γκάμα κατεψυγμένων, αποξηραμένων και συσκευασμένων τροφίμων (μπαχαρικά, λάδι, ζυμαρικά κλπ)
5. Η διάταξη γίνεται αυστηρότερη, όπως σωστά αναφέρεται στο σχόλιο, μιας και τα προϊόντα αυτά διατίθενται σε ξεχωριστό ράφι και σε χαμηλότερες τιμές. Αυτό βοηθά καταναλωτές που δυσκολεύονται να διαβάσουν ημερομηνίες λήξεως, όπως πχ άτομα της τρίτης ηλικίας.
6. Από όλα τα παραπάνω, συνάγεται ότι τα τρόφιμα αυτά σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
7. Τέλος, υπολογίζεται ότι μια πιο ορθολογική διαχείριση των επιστροφών, που όμως σε τίποτα δεν θα επιβαρύνει την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων, μπορεί να μειώσει το κόστος κατά περίπου 6%, ποσοστό το οποίο μετακυλίεται στην τελική τιμή των προϊόντων.
Με εκτίμηση
Αθανάσιος Σκορδάς”.