Η έρευνα 50 επιστημόνων που δημοσίευσε η Le Monde στο πλαίσιο του προγράμματος SHARE για περιοχές της Ευρώπης που βρίσκονται στο κόκκινο με κίνδυνο εκδήλωσης σεισμικών φαινομένων ακόμα και 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σίγουρα προκαλεί αίσθηση σε όποιον τη διαβάζει.
Παρόλ' αυτά ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Τμήμα Γεωλογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας εμφανίζεται αρκετά καθησυχαστικός. Όπως εξηγεί ο καθηγητής, οι αναφορές της συγκεκριμένης επιστημονικής μελέτης εκπονήθηκαν από μία ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων και αποτελεί εξέλιξη παλαιότερης έρευνας.
“Αποτελεί συρραφή αρκετών μελετών σε επιμέρους περιοχές και προέκυψε αυτό το αποτέλεσμα. Είναι όμως μία έρευνα στρατηγικού σχεδιασμού. Δεν αντιπροσωπεύει γεγονότα που θα εκδηλωθούν αύριο σε μία περιοχή αλλά τα μέγιστα μεγέθη που μπορούν να εκδηλωθούν σε ένα πολύ μεγάλο χώρο”.
Όπως διευκρινίζει ο κύριος Λέκκας, η Ελλάδα είναι μία πολύ μικρή περιοχή, όπου δεν υπάρχουν οι δομές για εκδήλωση φαινομένων αυτής της έντασης, παρότι “... μπορεί ένας σεισμός στη χώρα μας να φτάσει μέχρι τους 7,5 βαθμούς, αλλά αν ένα ρήγμα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη "σπάσει" ταυτόχρονα, ενδεχομένως να προκαλέσει και μεγαλύτερης έντασης σεισμική δόνηση”.
Σημειώνει πάντως ότι στη γενική περίπτωση για την Ελλάδα ισχύουν πολύ υποβαθμισμένες τιμές έντασης και η έρευνα απευθύνεται κυρίως σε κατασκευαστικές εταιρείες, παρουσιάζοντας περισσότερο γεωπολιτικά χαρακτηριστικά παρά σεισμολογικά.
“Υπάρχει κίνδυνος, αλλά επιμερίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές και άρα είναι μικρότερα τα μεγέθη και ο κίνδυνος. Δεν είναι ένας κίνδυνος, ο οποίος θα έρθει μετά από ένα ή δύο χρόνια. Μιλάμε για χρονικά περιθώρια 50 ή 100 ετών. Η Ελλάδα προκύπτει σε αυτή την έρευνα γιατί εντάσσεται στον ευρύτερο χώρο που βρίσκονται η Ιταλία και η Τουρκία”. Ο έγκριτος καθηγητής διευκρινίζει ότι η συγκεκριμένη δημοσίευση αφορά πολύ περισσότερο την Τουρκία, την οποία διαπερνά το ρήγμα της Ανατολίας. Για να μπορέσουμε να έχουμε κατά νου μία τάξη μεγέθους, το εν λόγω ρήγμα έχει μήκος 1.500 χιλιόμετρα, τη στιγμή που το δικό μας μεγαλύτερο ρήγμα δεν ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα και βρίσκεται στο νότιο Αιγαίο – προέκταση του ρήγματος της Ανατολίας -, και δεν μπορεί να δώσει ένα ενιαίο σεισμό, γιατί σπάει σε μικρότερα κομμάτια.
Καταλήγοντας ο κύριος Λέκκας εξηγεί ότι το συγκεκριμένο ρήγμα αν κατά το 1/4 μπορεί να δώσει μέχρι και σεισμό 9 Ρίχτερ γιατί διατρέχει όλη την Τουρκία, ενώ μόνο μία μικρή του άκρη - έκτασης 100 χιλιομέτρων - καταλήγει στην Ελλάδα - χωρίς να μας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό.