Τα “σενάρια” που έκαναν λόγο για ανεύρεση του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αμφίπολη ήταν μάλλον... επιστημονικής φαντασίας, και σε κάθε περίπτωση πρόωρα και βεβιασμένα, σύμφωνα με την υπεύθυνη ανασκαφέα-προϊσταμένη της ΚΗ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων της περιοχής, Αικατερίνη Περιστέρη.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Περιστέρη δηλώνει αγανακτισμένη και έκπληκτη από τη συζήτηση η οποία "θέλει" το περιεχόμενο του εντυπωσιακού περιβόλου, που ανασκάπτεται στη θέση Καστά της Αμφίπολης, να ανήκει στον θρυλικό τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και απευθύνει έκκληση για σεβασμό στο επιστημονικό έργο και σοβαρότητα σε όσους αναπαράγουν ανάλογα "σενάρια".
"Είναι τουλάχιστον απίθανο και στερείται κάθε επιστημονικής σοβαρότητας το να υποστηρίζουμε πως το εύρημα της Αμφίπολης 'κρύβει' τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Για τον απλούστατο λόγο ότι, στον έναν χρόνο που διαρκεί η ανασκαφή, δεν σκάβουμε ακόμα τον τάφο. Προς το παρόν είμαστε μπροστα σ' έναν λαμπρό ταφικό περίβολο - μοναδικό στον ελληνικό χώρο", τονίζει η κ. Περιστέρη.
"Δεν είναι μόνο αντιεπιστημονικό, αλλά και επικίνδυνο. Καθίσταται πλέον γραφική αυτή η αναπαραγωγή μιας 'είδησης' που - προς το παρόν τουλάχιστον - δεν υφίσταται και ουδέποτε κάποιος επιστήμονας το υποστήριξε. Αναρωτιέμαι πόσο εύκολα τελικά μπορεί το οποιοδήποτε επιστημονικό επίτευγμα - προϊόν μόχθου ομάδας και ομάδων ανθρώπων, να γελοιοποιηθεί από τους επίδοξους δημοσιογράφους και αρθρογράφους του διαδικτύου και όσων τους καθοδηγούν" σχολιάζει με πίκρα η αρχαιολόγος.
Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου μοιάζει για πολλούς με “ιερό δισκοπότηρο”. Η αναζήτηση του τάφου ξεκίνησε εκατοντάδες χρόνια πριν ανά τον κόσμο (από την Ιταλία, την Αίγυπτο, την Ασία - ακόμα και την Αυστραλία), και δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος ισχυρίστηκε ότι εντόπισε τον τάφο του μεγάλου στρατηλάτη, αλλά τελικά οι ισχυρισμοί του αποδείχθηκαν αναληθείς.
Μέχρι στιγμής, οι ανασκαφές στη θέση Καστά της Αμφίπολης αποκάλυψαν έναν ιδιαίτερα σημαντικό κυκλικό κτιστό περίβολο, που χρονολογείται με τα έως τώρα δεδομένα στο τέλος του 4ου αιώνα π.Χ.(περί το 325-300 π.Χ). Ο εντυπωσιακός - μοναδικός για τα ελληνικά δεδομένα – περίβολος είναι κατασκευασμένος με βάσεις, ορθοστάτες, ανωδομή και επιστέψεις από λευκό μάρμαρο Θάσου και έχει συνολικό ύψος 3,00μ. διάμετρο 1,60μ. και υπολογιζόμενη περιφέρεια μήκους περίπου 500 μ., από τα οποία έχουν ανασκαφεί σήμερα τα 405μ.
Ως το τέλος του χρόνου, οι ανασκαφείς αναμένεται να ολοκληρώσουν την ανασκαφή του ταφικού περιβόλου και να προχωρήσουν στο άνοιγμα του περιεχόμενου του.
Τα μέχρι στιγμής "σενάρια" που κυκλοφορούν, θέλουν τον τάφο εντός του τύμβου να ανήκει:
α) στη Ρωξάνη και τον γιο της Αλέξανδρο Δ΄ (γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου) που δολοφονήθηκαν από τον σφετεριστή της εξουσίας Κάσσανδρο το 311 π.Χ.,
β) σε χιλιάδες Αθηναίους οπλίτες - νεκρούς στη μάχη του Δραβήσκου το 465 π.Χ (πριν από την ίδρυση της πόλης της Αμφίπολης),
γ) στον ίδιο τον Μακεδόνα στρατηλάτη που... άγνωστο πώς μεταφέρθηκε από τη Βαβυλώνα και τάφηκε στην Αμφίπολη.