Δόθηκαν 10 εκατ. ευρώ για ψεκασμούς, αλλά θρηνήσαμε νεκρό!

Προκαλεί ίλιγγο το ποσό των 10.000.000 ευρώ που έχει δαπανηθεί για την καταπολέμηση του Ιού του Δυτικού Νείλου! Τα χρήματα κάλυψαν και άλλες δράσεις, όμως το συντριπτικό ποσό έχει χρησιμοποιηθεί για ψεκασμούς κατά των κουνουπιών. Η δράση αποδεικνύεται αναποτελεσματική, από τη στιγμή που η χώρα θρήνησε ήδη τον πρώτο νεκρό από τον ιό.

Το θέμα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, βάσει ιδιαίτερα του γεγονότος ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ ανακοίνωσε ότι ο Ιός του Δυτικού Νείλου εξαπλώνεται και σε νέες περιοχές και δήμους στην Αττική και όχι μόνο.

Η ΔΡΑΣΗ ασχολήθηκε με το θέμα και καταγγέλλει ότι τα προγράμματα ψεκασμών "καθυστερούν να ξεκινήσουν και χαρακτηρίζονται από απουσία ή η αδυναμία εποπτείας, πιστοποίησης και τεκμηρίωσης των ψεκαστικών εφαρμογών".

Αναλυτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση:

"Πρόσφατα θρηνήσαμε το πρώτο θύμα που αποδίδεται στον ιό του Δυτικού Νείλου (WNV). Μέχρι και χθες 21 Αυγούστου έχουν διαγνωσθεί 35 κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Ανατ. Μακ. Θράκη, ενώ το ΚΕΕΛΠΝΟ προσθέτει νέες περιοχές και δήμους που επηρεάζονται από τον ιό (πρόσφατα και το Δήμο Γαλατσίου).

Αυτά συμβαίνουν παρά το γεγονός ότι στην χώρα μας εκτελούνται προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών συνολικού ποσού περίπου 10 εκ. €. Ο λόγος είναι ότι τα προγράμματα αυτά καθυστερούν να ξεκινήσουν και χαρακτηρίζονται από απουσία ή η αδυναμία εποπτείας, πιστοποίησης και τεκμηρίωσης των ψεκαστικών εφαρμογών. Στις εφαρμογές ψεκασμού δεν υπάρχουν στοιχεία καταγραφών. Αντίθετα πιστοποιούνται εφαρμογές σε τέτοια έκταση που είναι πρακτικά και τεχνικά αδύνατο να υπάρξουν.

Χαρακτηριστικά:

Στην Περιφέρεια Κεντρ. Μακεδονίας "εκτελούσαν" έργο καταπολέμησης κουνουπιών χωρίς να έχει εγκριθεί η προμήθεια. εντομοκτόνων σκευασμάτων.

Η προμήθεια εγκρίθηκε στις αρχές Αυγούστου όταν πλέον είχε διέλθει η περίοδος εφαρμογής του συγκεκριμένου σκευάσματος με βάση την έγκριση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στην Αττική οι ψεκασμοί ξεκίνησαν με μεγάλη καθυστέρηση και χωρίς τον αναγκαίο σχεδιασμό.

Στην Περιφέρεια Ανατ. Μακ. Θράκης, που το 2012 υπήρχε η μεγαλύτερη έξαρση του Ιού του Δυτικού Νείλου, εκτελείται με μεγάλη καθυστέρηση ένα έργο για το οποίο το Ελεγκτικό Συνέδριο αρχικά δεν έκανε δεκτή τη σύμβαση, ενώ έχουν γίνει δύο επερωτήσεις στη Βουλή και σειρά καταγγελιών.

Ακόμη και σήμερα παραλαμβάνονται έργα χωρίς την απαραίτητη τεκμηρίωση, ενώ είναι προφανές ότι χωρίς μετρήσεις – καταγραφές των εφαρμογών ψεκασμού δεν μπορεί να υπάρξει καμία απολύτως αξιολόγηση οποιασδήποτε δράσης καταπολέμησης κουνουπιών.

Για το λόγο αυτό θεωρούμε πως πρέπει να ελεγχθεί το σύνολο των συμβάσεων για την καταπολέμηση των κουνουπιών που υλοποιούνται. Να ελεγχθεί η τήρηση των όρων εφαρμογής των σχετικών αδειών. Να υπάρξει αξιολόγηση του κόστους υλοποίησης των έργων αυτών και να ερευνηθούν οι περιπτώσεις διαγωνισμών με σχεδόν μηδενικές εκπτώσεις και με μόλις ένα ενδιαφερόμενο.

Στην Ελλάδα υπάρχει η τεχνογνωσία για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Αρκεί οι Δήμοι, οι Περιφέρειες, και τα Υπουργεία ΥΥΚΑ και Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης να αποφασίσουν να διαχειριστούν τους ανθρώπινους και υλικούς πόρους που διαθέτουμε με διαφάνεια κι αξιοκρατία".