Οι γειτονιές και περιοχές της Αθήνας, όπου οι Αθηναίοι ζουν την καθημερινότητά τους, κρύβουν τη δική τους, ξεχωριστή ιστορία. Το ίδιο συμβαίνει και με την ονοματοδοσία τους.
Χαλάνδρι
Το Χαλάνδρι έχει χτισμένο έναν... μύθο, γύρω από το πώς έτυχε να ονομαστεί έτσι. Στα αρχαία χρόνια, η περιοχή ονομαζόταν Φλύά, λόγω της ευφορίας των δέντρων της σε καρπούς. Η δημοφιλέστερη θεωρία είναι ότι πήρε το όνομά του από τον Τούρκο τσιφλικά Χαλά Μπέη, ο οποίος θεωρείται ότι κατείχε το μεγαλύτερο μέρος της γης στην περιοχή. Υπάρχει βέβαια και η θεωρία ότι αποτελούσε καταφύγιο για χίλιους άνδρες κι έτσι, με μια γλωσσική παραφθορά, κατέληξε στο... Χαλάνδριον, από το Χιλιάνδριον.
Ζωγράφου
Η περιοχή του Ζωγράφου έχει πάρι το όνομά της από τον Ιωάννη Ζωγράφο, ο οποίος ήταν ο ιδιοκτήτης μεγάλης έκτασης στην κεντρική περιοχή της Αθήνας και την πούλησε σε μικρά μερίδια σε περίπου 100 οικογένειες. Αργότερα, ο Ιωάννης Ζωγράφος έγινε δήμαρχος της περιοχής.
Ψυρρή
Ένας κάτοικος των Ψαρών, τα οποία στα χρόνια της Τουρκοκρατίας αποκαλούνται Ψύρρα, έφτασε στην περιοχή που στις μέρες μας ονομάζεται Ψυρρή και έφτιαξε μια εκκλησία στο όνομα του Αγίου Αθανασίου. Οι ντόπιοι, μεταξύ τους, τον αποκαλούσαν "Ο Ψυρρής".
Μετς
Το όνομα της γειτονιάς κάτω από το Παγκράτι οφείλει το όνομά του σε μια παμπ, που είχε ανοίξει στην περιοχή ο Κάρολος Φιξ το 1872. Ο γιος του Ιωάννη Φιξ, του διάστημου ζυθοποιού, ήθελε να τιμήσει την πόλη Μετζ της Γαλλίας.
Ψυχικό
Μία από τις θεωρίες για την ονοματοδοσία του Ψυχικού προκύπτει από την Αγία Φιλοθέη, η οποία ανακούφιζε γεωργούς και περαστικούς με νερό, που τους πρόσφερε να πιούν για να σβήσουν τη δίψα τους. Αυτό ήταν το "ψυχικό", ένα κομμάτι της φιλανθρωπικής της πράξης. Από την άλλη, υπάρχει και η θεωρία ότι στο Ψυχικό ξεψύχησε ο δρομέας Φειδιππίδης αφότου είπε το θρυλικό "Νενικήκαμεν!".
Εξάρχεια
Ο Έξαρχος ήταν ένας Ηπειρώτης, ο οποίος κατέβηκε στην Αθήνα και άνοιξε ένα μανάβικο σε κεντρικό σημείο, στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Σολωμού. Το μανάβικο αυτό έγινε τόσο γνωστό, που όλη η περιοχή ονομάστηκε Εξάρχεια.
Κολωνάκι
Η περιοχή του Κολωνακίου πήρε το όνομά της από μια κολώνα, διαμέτρου μόλις τριάντα εκατοστών και ύψους δύο μέτρων, στην κεντρική πλατεία της τωρινής Πατριάρχου Ιωακείμ, όπου, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, οι χριστιανοί προσεύχονταν στο Θεό να τους απαλλάξει από λιμούς και ασθένειες.
Πηγή: greekreporter.com