Προσπάθησε να διαφύγει επειδή δεν είχε εισιτήριο και σκοτώθηκε

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 18χρονος νεαρός το βράδυ της Τρίτης. Ο νεαρός επέβαινε σε τρόλεϊ εκτελούσε το δρομολόγιο "Ζάππειο - Α. Ιερόθεος". Λίγο μετά που επιβιβάστηκε, ανέβηκε στο λεωφορείο ελεγκτής. Ο νεαρός φαίνεται πως δεν είχε εισιτήριο και προσπάθησε να αποφύγει τον έλεγχο. 

Πάτησε το μπουτόν ασφαλείας που ανοίγει τις πόρτες και ενώ το τρόλεϊ βρισκόταν εν κινήσει, πήδηξε στο δρόμο. Έχασε την ισορροπία του πέφτοντας και χτύπησε το κεφάλι του στο κράσπεδο. 

Το αγόρι αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αγία Όλγα στη Νέα Ιωνία και στη 01.30 τα ξημερώματα μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, όπου και κατέληξε στις 6 το πρωί.

Σε βάρος του οδηγού και του ελεγκτή του τρόλεϊ σχηματίστηκε δικογραφία για το θάνατο του 18χρονου, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Αμφότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι το απόγευμα από τον εισαγγελέα, ο οποίος ζήτησε από το τμήμα Τροχαίας Περιστερίου να διερευνήσει τα αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας. Ο εισαγγελέας, επίσης, ζήτησε να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη στο λεωφορείο ώστε να εξακριβωθεί εάν το θύμα "πάτησε το κουδούνι κινδύνου, άνοιξε η πόρτα αλλά αυτομάτως το λεωφορείο ακινητοποιήθηκε, καθώς έτσι είναι προγραμματισμένο, και πέφτοντας έχασε την ισορροπία του", να ληφθούν καταθέσεις από τους γονείς του 19χρονου, αλλά και τους αυτόπτες μάρτυρες, καθώς και να κληθούν άμεσα σε ανωμοτί (χωρίς όρκο) κατάθεση ο οδηγός και ο ελεγκτής.

Αρμόδια πηγή ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως από δύο καταθέσεις μαρτύρων δε φαίνεται να σπρώχθηκε ο νεαρός από τον ελεγκτή ή τον οδηγό. "Υπήρξε μόνο διαπληκτισμός", "δεν προκύπτει από πουθενά ότι υπήρξε πρόθεση", ανέφερε η πηγή, εκτιμώντας πως "περισσότερο κοινωνική διάσταση έχει το θέμα και λιγότερο νομική".

Οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες ο 18χρονος έκανε την παράτολμη κίνηση του, δεν είναι σαφείς. To news.gr μίλησε με εκπρόσωπο του ΗΛΠΑΠ. Ενώ παραθέτουμε και την εκδοχή αυτοπτών μαρτύρων όπως αυτή δημοσιεύτηκε από το βράδυ σε διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης. Ενώ αναρτούμε και την πλήρη αναφορά συμβάντος όπως αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ΟΑΣΑ. 

Σύμφωνα με μια εκδοχή, ο 18χρονος διαπληκτίστηκε με τον ελεγκτή. Σύμφωνα με όσα είπε στο news.gr ο Ιωάννης Φράγκος, ταμίας σωματείου του ΗΛΠΑΠ (δείτε το βίντεο παρακάτω), επικαλούμενος μαρτυρίες επιβατών που βρίσκονταν μέσα στο όχημα, όλα ξεκίνησαν όταν μέσα στο τρόλεϊ μπήκε ελεγκτής και ζήτησε από το νεαρό να του δείξει το εισιτήριο.

Ο 18χρονος είπε ότι δεν είχε εισιτήριο ούτε κάποιο άλλο έγγραφο μαζί του. Τότε ο ελεγκτής του ζήτησε να αποβιβαστούν μαζί στο τέρμα. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο κ. Φράγκος, ο 18χρονος χτύπησε τον ελεγκτή καθώς και έναν επιβάτη ο οποίος ήταν παρών στο περιστατικό.

Στη συνέχεια έσπρωξε με δύναμη την πόρτα, καθώς βρισκόταν το όχημα εν κινήσει, με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο πεζοδρόμιο και να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι.

Ο οδηγός του τρόλεϊ και ο ελεγκτής συνελήφθησαν και κρατούνται στο Τμήμα Τροχαίας Περιστερίου, ενώ διεξάγεται έρευνα για τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες ο νεαρός κατάφερε να ανοίξει την πόρτα του οχήματος ενώ αυτό βρισκόταν σε κίνηση.

Σύμφωνα με την εκδοχή αυτοπτών μαρτύρων που επικαλείται η ιστοσελίδα eurospy, ο ελεγκτής φέρεται να πίεσε το 18χρονο και να επαναλάμβανε επιτακτικά ότι θα του επιβάλει πρόστιμο, παρ' ότι ο ίδιος ισχυριζόταν πως ήταν και αυτός και η οικογένεια του άνεργοι και σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Το eurospy δίνει την εξής εκδοχή για τα όσα ακολούθησαν το μοιραίο τραυματισμό του 18χρονου:

Ο 18χρονος μεταφέρεται στο νοσοκομείο και τότε τα πνεύματα ανάβουν. Εν τω μεταξύ στο σημείο έχουν καταφθάσει 5 περιπολικά. Η μάχη φουντώνει. Επιβάτες και περαστικοί βρίζουν τον ελεγκτή ενώ ένας από τους επιβαίνοντες έρχεται στα χέρια μαζί του. Οι αστυνομικοί προσπαθούν να χωρίσουν τους δύο άνδρες. Μάταια όμως.

Το πλήθος είναι οργισμένο. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να χτυπήσουν τον ελεγκτή. Μία κοπέλα, που κάθεται στο πεζοδρόμιο σε κατάσταση αμόκ μη μπορώντας να πιστέψει τι συνέβη λίγα λεπτά πριν, σηκώνεται και εκσφενδονίζει ένα μπουκάλι νερό προς τον ελεγκτή λέγοντάς του "Σε ακούω τόση ώρα πάνω από το κεφάλι μου. Πήρες τη ζωή του παιδιού το καταλαβαίνεις;" Αμέσως τα αίματα ανάβουν και πάλι. Ο ελεγκτής ζητά να πάει αυτόφωρο η κοπέλα.

Σύμφωνα με την αναφορά συμβάντος όπως αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ΟΑΣΑ (αυτολεξεί παράθεση της αναφοράς):

"Στο Τρόλεϋ της γραμμής 12 Αθήνα-Περιστέρι και περί ώρα 22:00, στη στάση Αγ. Αντώνιος, εισήλθε ο ελεγκτής Ν.Π. για να κάνει το νόμιμο έλεγχο εισιτηρίων. Ο επιβάτης Αθανάσιος Καναούτης ετών 19 , κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν είχε εισιτήριο και ο ελεγκτής, ως ήτο υποχρεωμένος, ζήτησε τα στοιχεία του για να του κόψει το επιβαλλόμενο νόμιμο πρόστιμο. Ο επιβάτης αρνήθηκε άρχισε να φωνάζει και να υβρίζει και αμέσως και όλως αιφνιδίως επετέθη στον ελεγκτή , χειροδικώντας με γροθιές και κλωτσιές. Του έσπασε τα ματογυάλια , φώναζε και ήτο σε έξαλλη κατάσταση.

Στο επεισόδιο παρενέβη αμέσως ένας επιβάτης ηλικίας περίπου 35 ετών για να συγκρατήσει τον εξαγριωμένο νεαρό επιβάτη. Ο νεαρός σε έξαλλη κατάσταση επετέθη και σε αυτόν και τον χτύπησε γρονθοκοπώντας τον.

Εντός ολίγον λεπτών η κατάσταση είχε κάπως καταλαγιάσει με την παρέμβαση και των υπολοίπων επιβατών και ο ελεγκτής παρά την ταραχή του και την σύγχυση του από τον ξυλοδαρμό που είχε δεχτεί , είπε στον νεαρό επιβάτη, σε ήρεμο τόνο να μην κατέβει από το Τρόλεϋ , αλλά να ακολουθήσει μέχρι το τέρμα για να έρθει η αστυνομία και να δοθούν οι ανάλογες εξηγήσεις και διευκρινήσεις. Και ενώ τα πράγματα φαίνονταν ότι είχαν ηρεμήσει και το Τρόλεϋ ήταν εν κινήσει με κλειστές τις πόρτες (γιατί αν δεν είναι απολύτως κλειστές οι πόρτες το Τρόλεϋ δεν μπορεί να κινηθεί) και κατευθυνόταν προς την στάση Δημαρχείο, 70 – 80 μέτρα πριν την στάση ο νεαρός παραβίασε βίαια την μεσαία πόρτα του Τρόλεϋ και πήδηξε από το όχημα στο οδόστρωμα , ενώ αυτομάτως ακινητοποιήθηκε το όχημα (διότι με την παραβίαση της πόρτας λειτούργησε αμέσως το αυτόματο σύστημα ασφαλείας που ακινητοποιεί το όχημα στην περίπτωση που ανοίξει κάποια πόρτα).

Συνέπεια της αψυχολόγητης αυτής κινήσεις του νεαρού επιβάτη ήτο ο σοβαρός τραυματισμός του.

Στο τόπο του συμβάντος ήρθε αμέσως αστυνομία και ασθενοφόρο που παρέλαβε τον τραυματία και τον μετέφερε στο νοσοκομείο, ο οποίος όπως πληροφορηθήκαμε σήμερα εξέπνευσε".

"Υπάρχουν καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, οι οποίες αποτυπώνουν τα πραγματικά γεγονότα", δήλωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες), Γιάννης Οικονόμου, που τόνισε πως η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας και της δικαιοσύνης και ότι δεν επιθυμεί να προκαταβάλει την έρευνα.

"Έχουμε σχηματίσει εικόνα για το θλιβερό συμβάν, αλλά σεβόμαστε τη δικαιοσύνη και την οικογένεια του νεκρού, στην οποία εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια", κατέληξε ο επικεφαλής της ΟΣΥ.