Ο Γιούργκεν Χάμπερμας στο ελληνικό κοινό για Κοσμοπολιτισμό και…Μέρκελ

Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους εν ζωή φιλοσόφους. Ο Γερμανός Γιούργκεν Χάμπερμας μίλησε την Τρίτη ενώπιον του ελληνικού - και όχι μόνον- κοινού, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας, του μεγάλου συνεδρίου για τη φιλοσοφική σκέψη που διοργανώνεται στη χώρα μας.

Η συνεδρία είχε τον τίτλο "Κοσμοπολιτισμός σήμερα". Ο Γερμανός ακαδημαϊκός τίθεται κατά της δημιουργίας "πλανητικού κράτους" και ανέπτυξε τη θέση του για τον πολλαπλό ρόλο του Ευρωπαίου σήμερα. Όπως αναφέρει, οι Ευρωπαίοι, ως πολίτες ενός κράτους εξακολουθούν να έχουν μεγάλο ρόλο, ωστόσο ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο ρόλος τους γίνεται μικρότερος. Ενώ ως πολίτες "συνεργασίας κρατών" δεν έχουν καθόλου λόγο. Ένα παράδειγμα που ο Χάμπερμας έφερε είναι η ομάδα G20.

Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του, ο Γερμανός φιλόσοφος αναφέρθηκε στην έννοια της αλληλεγγύης και την διαμόρφωσή της στο πέρασμα του χρόνου. Από την "πρωτόγονη", προ- πολιτική μορφή της, σε πολιτική, μια αλληλεγγύη που στηρίζεται στους πολιτικούς θεσμούς και σε ένα είδος "συνειδητών αποφάσεων των πολιτών".

Ο Χάμπερμας ζήτησε να αποκατασταθεί η ισορροπία ανάμεσα στην πολιτική και τις αγορές, ενώ τόνισε πώς λείπει η πολιτική αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Τέλος, καταλόγισε πολιτική δειλία και καιροσκοπισμό στην κυβέρνηση Mέρκελ.

 

To news.gr είναι περήφανος χορηγός του συνεδρίου.