Σημαντικό πρόβλημα παραμένει στην Ελλάδα η διαφθορά, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα του Παγκόσμιου Βαρομέτρου της Διαφθοράς για το 2013 για την Ελλάδα. Ωστόσο, το ελπιδοφόρο μήνυμα είναι ότι οι πολίτες δείχνουν πιο διατεθειμένοι να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο.
Αναλυτικότερα, με βάση τα στοιχεία της έρευνας, το 54% των πολιτών θεωρούν ότι το επίπεδο της διαφθοράς έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, έναντι 15% που εκτιμά ότι μειώθηκε και 30% που λέει ότι παρέμεινε το ίδιο, ενώ αξιολογώντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς, το 73% τις χαρακτηρίζει αναποτελεσματικές ή πολύ αναποτελεσματικές, με μόνο ένα 9% να τις χαρακτηρίζει αποτελεσματικές ή πολύ αποτελεσματικές.
Από τις απαντήσεις στην ερώτηση για το αν έκαναν οι ίδιοι ή κάποιος άλλος στο νοικοκυριό κάποια δωροδοκία οποιασδήποτε μορφής τον τελευταίο χρόνο, προκύπτει ότι το 23% όσων ήρθαν σε επαφή με υπηρεσίες ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης έδωσαν “φακελάκι”, ενώ μικρότερα είναι τα ποσοστά δωροδοκίας σε υπηρεσίες ακινήτων, στο εκπαιδευτικό σύστημα και σε υπηρεσίες μητρώων και αδειών.
Όσο για τους πιο διεφθαρμένους θεσμούς, με μεγαλύτερο βαθμό το 5 (που σημαίνει “πολύ διεφθαρμένος”), τα πολιτικά κόμματα συγκεντρώνουν κατά μέσο όρο 4,6 βαθμούς, τα ΜΜΕ 4,4 βαθμούς και το Κοινοβούλιο 4,3 βαθμούς.
Όμως οι Έλληνες δείχνουν διατεθειμένοι να συγκρουστούν με τη διαπλοκή, με διάφορους τρόπους. Ένα 82% δηλώνει πρόθυμο να υπογράψει αίτηση ζητώντας από την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ένα 73% δηλώνει διατεθειμένο να διαδώσει το πρόβλημα της διαφθοράς μέσω των κοινωνικών δικτύων, ενώ ένα 69% δηλώνει πως θα συμμετείχε σε μία ειρηνική διαδήλωση ή πορεία κατά της διαφθοράς.
Επιπλέον, το 82% των ερωτηθέντων θεωρεί πως οι απλοί Έλληνες μπορούν να κάνουν τη διαφορά στον αγώνα κατά της διαφθοράς, ενώ το 84% δηλώνει διατεθειμένο να αναφέρει ένα περιστατικό διαφθοράς, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 71%. Επίσης, ένα 25% αναφέρει πως έχει αρνηθεί να πληρώσει φακελάκι.