Την εγγραφή όλων των Ρομά στα δημοτολόγια επιδιώκουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, σημειώνοντας πάντως πως για το θέμα αυτό υπάρχει συναρμοδιότητα των αρχών.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Τατσόπουλου, για τις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στη χώρα μας, ο υπουργός Εσωτερικών περιέγραψε ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα την αδυναμία απόδειξης της ελληνικής ιθαγένειας -είτε από αμέλεια, είτε από άγνοια των διαδικασιών- με συνέπεια να δυσχεραίνεται η εγγραφή στο δημοτολόγιο, διαδικασία που θα βοηθούσε την υπαγωγή Ρομά στα προγράμματα στήριξης της Πολιτείας. Μεγάλος αριθμός Ρομά στερείται ληξιαρχικών πράξεων διότι δεν δηλώνεται η γέννηση των παιδιών τους. Συνέπεια αυτού είναι να αδυνατούν να αποδείξουν την ελληνική τους ιθαγένεια, είτε ως τέκνα γονέα στην περίπτωση που οι γονείς είναι δημοτολογικά τακτοποιημένοι, είτε ως τέκνα ανιθαγενών γονέων που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα.
Ο κ. Μιχελάκης αναφέρθηκε στο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ελλήνων Ρομά, στο οποίο είχε περιληφθεί και η χρηματοδότηση βασικών υποδομών στέγασης. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε την περίοδο 2002-2008 και ειδικά για τους δήμους Ασπροπύργου και Σπάτων, έχουν εγκριθεί έργα προϋπολογισμού ύψους περίπου 9 εκατ. ευρώ. Για την αναβάθμιση των χώρων διαβίωσης των Ρομά στους ΟΤΑ όλης της χώρας έχουν συνολικά δαπανηθεί 60 εκατ. ευρώ.
Για την υλοποίηση του Προγράμματος Στέγασης και Δανειοδότησης των Ελλήνων Ρομά, με ευνοϊκούς όρους και με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για ποσά πάνω από 60.000 ευρώ για κάθε δάνειο, το υπουργείο Εσωτερικών έχει εκδώσει περισσότερες από 7.854 αποφάσεις για ισάριθμες οικογένειες.
Ο κ. Μιχελάκης υπογράμμισε, επίσης, πως για τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων Ρομά έχει θεσπιστεί πλαίσιο για τη δωρεάν και κατά πλήρη κυριότητα παραχώρηση από τους ΟΤΑ δημοτικών ή κοινοτικών ακινήτων σε Ρομά που είναι δημότες και έχουν ενταχθεί σε Προγράμματα Στεγαστικής Αποκατάστασης. Επίσης η Ελλάδα έχει υποβάλει στην ΕΕ αναθεωρημένο πολυτομεακό σχέδιο δράσης για την περίοδο από το 2012-2020.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Τατσόπουλος επικαλέστηκε τις εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και τις παρατηρήσεις του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι που δείχνουν ότι η δημοτολόγηση των Ελλήνων Ρομά είναι ελλιπέστατη. Επισήμανε, επίσης, ότι «οι πιο ενσωματωμένοι είναι αυτοί που έχουν τη μικρότερη ανάγκη να ενσωματωθούν, δηλαδή εκείνοι που είναι δημοτολογικά εντάξει, τακτοποιημένοι, εκείνοι που έχουν κατοικία και έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία».
"Εάν συνεχίσουμε να έχουμε τόσο ελλιπή εικόνα για τους Ρομά, να μην υπάρχουν ούτε ληξιαρχικές πράξεις, να μην έχουμε εικόνα για την οικονομική τους κατάσταση, ούτε καν να ξέρουμε πόσοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, το άμεσο αποτέλεσμα θα είναι να τους αφήνουμε εκτεθειμένους σε κάθε είδος πογκρόμ, σε κάθε είδους κοινωνικό αυτοματισμό, δακτυλοδεικτούμενους, υποψήφιους αποδιοπομπαίους τράγους", ανέφερε ο βουλευτής.
Στο σημείο αυτό δε ο κ. Τατσόπουλος υπενθύμισε ότι «από τις διεθνείς συνθήκες, είμαστε υποχρεωμένοι πριν προχωρήσουμε στην έξωση του πληθυσμού ενός καταυλισμού να έχουμε βρει τον τόπο που θα μετακινηθούν», προσθέτοντας: "Σε αντίθεση με αυτό, όμως, που επιβάλλουν οι διεθνείς συνθήκες, γίνονται εξώσεις που τους αφήνουν στο έλεος του Θεού. Μόνο στην περίοδο 2012-2013 τέτοιες εξώσεις έγιναν στο Βοτανικό, στο Κορωπί σε κοινότητες στη Λαμία".
"Όταν η κοινωνική ανέχεια μεγαλώνει η κοινωνική ανοχή μικραίνει. Βεβαίως το ηθικό εκτόπισμα μιας χώρας εκεί ακριβώς κρίνεται. Στο πώς θα φερθεί αντίρροπα σε αυτή την τάση", τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.