Ύφεση στη φωτιά της Πάρνηθας

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε χθες βράδυ στους ανατολικούς πρόποδες της Πάρνηθας, και έθεσε σε συναγερμό όλο τον κρατικό μηχανισμό.

Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στο σημείο για προληπτικούς και μόνο λόγους. Συγκεκριμένα, επί τόπου βρίσκονται 26 πυροσβέστες με 13 οχήματα και 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Η φωτιά ξέσπασε στις 21:05, στη θέση Πέτρα της Βαρυμπόμπης, σε εξαιρετικά δύσβατο σημείο, και έκαψε πευκοδάσος, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή δυσχέραναν το έργο της κατάσβεσης. Από την πρώτη στιγμή, ωστόσο, εστάλησαν επί τόπου ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις συνεπικουρούμενες από το Στρατό και κατάφεραν μέσα στη νύχτα να οριοθετήσουν το μέτωπο και ουσιαστικά να το θέσουν υπό έλεγχο.

Σήμερα πάντως, η ημέρα είναι υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση ανάλογων φαινομένων, καθώς στη δισαρκει της ημέρας εκδηλώθηκαν 39 δασικές πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ταυτόχρονα Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Δήμοι και Περιφέρειες βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς και σήμερα υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς  (κατηγορία 4) στην Αττική, τα νησιά του κεντρικού και βορείου Αιγαίου καθώς και τη νότια Εύβοια.

Για το λόγο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.α. και εφόσον αντιληφθούν ότι έχει ξεσπάσει φωτιά να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.