Η χρόνια ιογενής ηπατίτιδα είναι μια ασθένεια που αν διαγνωστεί έγκαιρα, και με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή είναι απολύτως ιάσιμη.
Ωστόσο, εν έτει 2013, πολλοί ασθενείς μένουν χωρίς θεραπεία και αυτό λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και της άγνοια για τις επιπτώσεις της ασθένειας.
Πολλοί ασθενείς με χρόνιες ιογενείς ηπατίτιδες που δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ασφαλιστική κάλυψη μένουν χωρίς θεραπεία, ανέφερε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας, στις 28 Ιουλίου, ο Καθηγητής Παθολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος Ιωάννης Κοσκίνας, ενώ από την άλλη ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ασθενών είτε δεν γνωρίζει ότι πάσχει είτε αγνοεί τους τρόπους μετάδοσης και αντιμετώπισης της ασθένειας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος περαιτέρω μετάδοσης της λοίμωξης.
Παγκοσμίως 500.000.000 άνθρωποι πάσχουν από ηπατίτιδα Β ή C, ενώ κάθε χρόνο πεθαίνουν από την ασθένεια 1.500.000 άνθρωποι. Στην Ελλάδα 400.000 άνθρωποι πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα Β ή C και οι περισσότεροι από αυτούς δεν το γνωρίζουν, δήλωσε ο κ. Κοσκίνας.
Μπροστά σε αυτό το φαινόμενο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενεργοποιεί νέα στρατηγική και πλαίσιο δράσης με στόχο την προστασία της ζωής των εκατομμυρίων ατόμων που ζουν με ηπατίτιδα, και που θα πρέπει, όπως σημειώνεται, να υιοθετήσουν οι κυβερνήσεις για να βελτιώσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και τον έλεγχο, την παρακολούθηση, την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας.