Αδιάκοπα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις δημοτικών υπαλλήλων και εκπαιδευτικών κατά του προγράμματος απολύσεων και κινητικότητας στο Δημόσιο σε όλη την Ελλάδα.
Λουκέτο μπαίνει σε όλους τους δήμους της χώρας την ερχόμενη Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη. Όπως αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίαση της η ΚΕΔΕ, η απεργία θα γίνει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πρόγραμμα κινητικότητας και την κατάργηση υπηρεσιών στους δήμους.
Η απόφαση ελήφθη μετά από σχετική εισήγηση του πρόεδρου της, Κώστα Ασκούνη.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε τριήμερο λουκέτο στους δήμους από τις 15 έως τις 17 Ιουλίου και να κατατεθεί αίτημα για άμεση συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό.
Το Σάββατο οι δημοτικοί υπάλληλοι απέχουν από τις υποχρεώσεις τους, ενώ τη Δευτέρα, μία ημέρα πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος. Η συγκέντρωση ενδέχεται, μάλιστα να συνδυαστεί με συναυλία, ενώ δεν αποκλείεται και η ολονύκτια παραμονή.
Την Τρίτη θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.
Παραιτήσεις δημάρχων με...ύβρεις
Θυμίζουμε τις προηγούμενες ημέρες παρακολουθήσαμε παραιτήσεις τοπικών αρχόντων, όπως αυτή του δημάρχου Ηγουμενίτσας, Γιώργου Κάτσινου, αλλά και του ο Δήμαρχου Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσου, ο οποίος υπερέβη τα εσκαμμένα λέγοντας χαρακτηριστικά "Όποιος έχει αρχ..., να παραιτηθεί", κλείνοντας την ομιλία του στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων. Η στάση του προκάλεσε επευφημίες και έντονα χειροκροτήματα από τους εργαζόμενους που βρίσκονταν στο ακροατήριο. "Να με ακολουθήσετε επιτέλους", δήλωσε ο δήμαρχος Λέσβου, μαινόμενος και κατόπιν, αποχώρησε από την αίθουσα.
Δε λείπουν και κάποιες κριτικές φωνές απέναντι στην ίδια την ΚΕΔΕ και το διοικητικό συμβούλιό της για τις έως σήμερα πολιτικές επιλογές. Επίσης, αρκετοί δήμαρχοι έχουν στηλιτεύσει το γεγονός ότι στη σημερινή σημαντική γενική συνέλευση παρίστατο το ένα τρίτο των δημάρχων.
Ως φλέγοντα ζητήματα δεν αξιολογούνται μόνον η κατάργηση των δύο κλάδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή των σχολικών φυλάκων και της δημοτικής αστυνομίας, αλλά και η ισχυρή επιτροπεία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας, μέσω του οποίου ο γενικός διευθυντής Οικονομικών του υπουργείου Εσωτερικών αποκτά αποφασιστική εξουσία στη σύνταξη των προϋπολογισμών των δήμων και ορίζεται ως αρμόδιος να υποδεικνύει στους ΟΤΑ τις παρεμβάσεις που πρέπει να εφαρμόζουν.
Σε αναβρασμό και η ΟΛΜΕ
Παράλληλα εντείνονται οι διεργασίες στους κόλπους της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε και αποφάσισε σειρά δράσεων και κινητοποιήσεων, για να εκφράσουν οι καθηγητές την αντίθεσή τους στις υποχρεωτικές μετατάξεις, στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις.
Αποφασίστηκε να γίνει μαζική διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της περιφερειακής διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής στην οδό Τσόχα 13 στους Αμπελόκηπους σήμερα, Παρασκευή, στη 1 το μεσημέρι.
Επίσης, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα στις 11 το πρωί στα γραφεία της ΟΛΜΕ, θα δημιουργηθεί ραδιοφωνικό σποτ εναντίον των νέων μέτρων, θα ενημερώσουν τους γονείς με επιστολές για τις εξελίξεις, θα γίνουν καταχωρίσεις σε εφημερίδες με τα αιτήματα τους και θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα τη Δευτέρα, μαζί με άλλους εργαζομένους, στις 7 το απόγευμα.
Επίσης την Τρίτη 16 Ιουλίου στις 11.30 το πρωί είναι προγραμματισμένη νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος μαζί με τους άλλους εργαζόμενους.
Στο ίδιο πλαίσιο στη Θεσσαλονίκη θα λάβει χώρα εκστρατεία ενημέρωσης στα επαγγελματικά λύκεια και παρέμβαση στις 12.00 στο άγαλμα του Βενιζέλου, ενώ στις 7 το απόγευμα θα συμμετάσχουν σε πορεία με άλλα σωματεία εργαζομένων με κατάληξη το κτίριο της ΕΤ-3 στη Λ. Στρατού.