Γιατί παραιτήθηκε ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας και δύο δημ. σύμβουλοι

Δήμοι φλεγόμενοι. Ή κάπως έτσι τουλάχιστον θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει το τοπίο που έχει αυτή τη στιγμή διαμορφωθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση ενόψει της έκτακτης συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων την Παρασκευή, με αντικείμενο την κατάργηση θέσεων δημοτικών αστυνομικών και σχολικών φυλάκων, που ορίζει το πολυνομοσχέδιο, το οποίο ψηφίζεται την Τρίτη στη Βουλή.

Σε αυτό το ήδη ηλεκτρισμένο κλίμα έρχονται να προστεθούν παραιτήσεις, όπως αυτή του δημάρχου Ηγουμενίτσας, Γιώργου Κάτσινου, ο οποίος μίλησε στο news.gr, αλλά και μελών του δημοτικού συμβουλίου.

“Χθες είχαμε μία έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και οδηγηθήκαμε σε αυτή την απόφαση γιατί με την προηγούμενη διαθεσιμότητα είχαν φύγει 10 άτομα, ενώ τώρα φεύγουν άλλα 32 και μπαίνουμε σε μεγάλη περιπέτεια”.

Όπως τονίζει ο κύριος Κάτσινος, την ίδια στάση πρέπει να υιοθετήσουν και άλλοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ όπως επισήμανε, ήδη από χθες το μεσημέρι, ο ίδιος υπέγραψε την παραίτησή του, η οποία θα κατατεθεί σήμερα στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ.

“Τα προηγούμενα 10 άτομα, τα οποία έφυγαν, απασχολούνταν σε διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες. Η δημοτική αστυνομία, την οποία προσπαθούν να εξορθολογίσουν” όπως λέει, “έχει πάρα πολλές αρμοδιότητες σε λαϊκές, παραλίες, κοινόχρηστους χώρους Οι σχολικοί φύλακες, όταν ανέλαβα εγώ ήταν από 2 – 3 σε κάθε σχολείο. Τελικά αναγκάστηκα να αφήσω έναν σε κάθε σχολικό κτίριο και τους υπόλοιπους τους μετέφερα σε άλλες θέσεις, στο πλαίσιο εσωτερικής αξιολόγησης την οποία πραγματοποιήσαμε”, συμπληρώνει ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας.

Εκφράζει μάλιστα την αντίθεσή του για το γεγονός ότι το κράτος, όπως υποστηρίζει, δεν παρέχει τη δυνατότητα στην εκάστοτε δημοτική αρχή να αξιοποιήσει τους ήδη υπάρχοντες υπαλλήλους. “Έχουμε για όλη τη Θεσπρωτία δύο άτομα και δίνουμε εργολαβίες και σε ιδιώτες – ιδίως το καλοκαίρι – για να μπορέσουμε να καλύψουμε τον τομέα της καθαριότητας. Θα μπορούσαν να καλυφθούν κάποιες δαπάνες με τους ήδη υπάρχοντες δημοτικούς υπαλλήλους, αλλά το μόνο που γίνεται είναι ότι απολύουμε κόσμο και να δίνουμε λεφτά σε ιδιώτες, χωρίς να βλέπουμε καμία περιστολή δαπανών.

Αίτημα των δήμων, το οποίο εκφράζει ο κύριος Κάτσινος είναι να σταματήσει αυτό που γίνεται στους δήμους και να μη φύγει κανένας από τους εργαζόμενους. Όπως λέει “το προσωπικό μαζί με τις κοινωνικές δομές είναι 280 άτομα αυτή τη στιγμή και σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί”, καταλήγει ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας.