Για "παράνομη, πραξικοπηματική και αντισυνταγματική πράξη" έκαναν λόγο οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ αναφερόμενοι στην εμφάνιση του σήματος της "Ελληνικής Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης" (ΕΔΤ) μέσα από τις συχνότητες της παλαιού ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Όπως τόνισαν στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, η εκπομπή του σήματος της ΕΔΤ "δε συνιστά συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ", καθώς όπως σημείωσαν δεν υπάρχει ραδιοφωνία, ιστότοποι, ενημερωτικό πρόγραμμα.
"Μετά το μαύρο της ΕΡΤ, η κυβέρνηση επιχειρεί και την ιδιωτικοποίησή της", ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης, δηλώνοντας πως πρόκειται να γίνει αίτηση στο ΣτΕ για σύγκληση της Επιτροπής Αναστολών λόγω μη συμμόρφωσης της κυβέρνησης με την προηγούμενη απόφαση. Επίσης προανήγγειλε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου αλλά και πολιτικών προϊσταμένων, για παραβίαση της νομοθεσίας, αγωγές για ακύρωση των απολύσεων, δικαστική προσφυγή για αναστολή λειτουργίας της ΕΔΤ από τις συχνότητες της ΕΡΤ και καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για το μη δηλωθέν προσωπικό που απασχολείται στην "Έλληνική Δημόσια Ραδιοτηλεόραση".
Από την μεριά του, ο πρώην Διευθυντής Τεχνικών υπηρεσιών της ΕΡΤ Νίκος Μιχαλίτσης εξέφρασε ερωτηματικά για τις συνθήκες υπό τις οποίες εκπέμπει η "Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση", μιλώντας για "θεσμική εκτροπή". Εξηγώντας τη διαδικασία με την οποία εκπέμπει η ΕΔΤ, σημείωσε πως "η παραγωγή του σήματος γίνεται από τα τηλεοπτικά στούντιο της Παιανίας. Το σήμα κωδικοποιείται ψηφιακά στις εγκαταστάσεις της Digea και γίνεται η πολυπλεξία - μαζί με τα σήματα της Βουλής, του ΡΙΚ Sat, της Deutsche Welle και του BBC World - και φεύγουν ως ένα σήμα. Από εκεί, πάνε στον ΟΤΕ, όπου αυτός στέλνει τα σήματα ως ένα στους ψηφιακούς μας πομπούς κι εκπέμπονται στα διάφορα σημεία".
Ο κ. Μιχαλίτσης μίλησε για "σειρά παρανομιών" καθώς η ΕΔΤ, ως διακριτός τίτλος, δεν έχει αναγνωριστεί από το ΕΣΡ, ενώ διατύπωσε το ερώτημα "σε ποια συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) έχει αναγνωριστεί ως πάροχος δικτύου η ΕΔΤ", τονίζοντας πως η ΕΕΤΤ παρανομεί και πρέπει να κλείσει αυτήν την πολυπλεξία που γίνεται από την Digea. Τέλος, τόνισε ότι "μια ακόμα παρανομία είναι η μη ανάρτηση από το υπουργείο Οικονομικών και τον ειδικό διαχειριστή των συμβάσεων του Δημοσίου με τους τρεις φορείς".
Η δημοσιογράφος Αναστασία Ζήγου, η οποία συντόνισε τη συζήτηση, ανέφερε ότι με τη συνέντευξη Τύπου δίνεται μια αναλυτική απάντηση στην «προκλητική και πραξικοπηματική πράξη της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εκπομπή του μορφώματος της ΕΔΤ από το ιδιωτικό στούντιο της TVΕ, κύριοι μέτοχοι της οποίας είναι η "Πήγασος Εκδοτική, ο ΔΟΛ, οι Χρήστος, Νίνος και Γρηγόριος Ελματζιόγλου και η Γεσθημανή Παπαδάκη". Επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είχε αναλάβει την μικτή παραγωγή των εκπομπών της ΕΡΤ "136" και "ΕΠΤΑ", τις συμβάσεις των οποίων εξετάζει εισαγγελέας.
Σε άλλο σημείο, οι εργαζόμενοι τόνισαν πως η πρόταση της κυβέρνησης για το λουκέτο της ΕΡΤ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλε στην τρόικα θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της χώρας, κατά τουλάχιστον 118 εκατ. ευρώ για τις αποζημιώσεις, ενώ εκείνη των εργαζομένων που προβλέπει τη λειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης δεν έχει καμία επίπτωση στα δημόσια οικονομικά.
Παντελής Καψής: "Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στη συζήτηση αλλά δεν θα παραμείνει όμηρος των συνδικαλιστών"
Νωρίτερα, σε μεσημεριανή ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο υφυπουργός δημόσιας ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής υπογράμμισε ότι "η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στη συζήτηση αλλά δεν θα παραμείνει όμηρος των συνδικαλιστών".
"Δεν είναι επιλογή μας η εκπομπή σήματος από ιδιωτικές εγκαταστάσεις πλην όμως είναι ο μοναδικός τρόπος αυτή τη στιγμή", εξήγησε ο κ. Καψής, ο οποίος κατήγγειλε ότι η κατάληψη των εγκαταστάσεων της Αγίας Παρασκευής "από δέκα συνδικαλιστές και ακτιβιστές", όπως τους χαρακτήρισε, εμποδίζει την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ προανήγγειλε ότι τις προσεχείς ημέρες θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την προκήρυξη θέσεων εργασίας προκειμένου να μπορέσει να εκπέμψει "με πλήρες πρόγραμμα" η Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση.
"Πρόκειται για δοκιμαστική εκπομπή. Δεν υπάρχει άδεια εκπομπής αλλά το πρόβλημα δεν είναι εάν ενημερώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Τις επόμενες ώρες θα προχωρήσουμε στην προβολή εκπομπών, ταινιών και ντοκιμαντέρ που έχει στη διάθεσή της η ΕΡΤ", κατέληξε ο υφυπουργός.
Στάση εργασίας από την ΠΟΕΣΥ
Στο μεταξύ, "αντιδρώντας άμεσα σ' αυτή τη νέα και αιφνίδια πραξικοπηματική και αντιδημοσιογραφική κυβερνητική ενέργεια, που υλοποιείται με την επικούρηση των ιδιοκτητών της Digea και των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών", όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Τύπου και ΜΜΕ (ΠΟΕΠΤΥΜ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ) αποφάσισαν την κήρυξη προειδοποιητικής 5ωρης στάσης εργασίας στα ιδιωτικά κανάλια, για την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013 από τις 13:00 έως τις 18:00.