Έγγραφα απόλυσης του ειδικού διαχειριστή του υπουργείου Οικονομικών για την ΕΡΤ, Γκίκα Μάναλη, άρχισαν ήδη να καταφθάνουν στην πόρτα ορισμένων από τους εργαζόμενους στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Το συγκεκριμένο χαρτί ανακοινώνει ουσιαστικά στους εργαζόμενους το κλείσιμο της ΕΡΤ με βάση την κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ.
"Όλη η διαδικασία στην ΕΡΤ είναι εξαρχής παράνομη"
Ταυτόχρονα, ενημερώνει τους εργαζόμενους ότι έχουν ήδη απολυθεί και ότι θα πληρωθούν μέρος της αποζημίωσής τους από συγκεκριμένη τράπεζα. Εξετάζοντας τη νομιμότητα της απόφασης και σε συνομιλία με τον καθηγητή συνταγματικού δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών, Ανδρέα Δημητρόπουλο, αναφέρει ότι η όλη διαδικασία είναι εξαρχής παράνομη. “Σας θυμίζω ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου και όλα τα όσα ακολούθησαν δεν είναι νόμιμα και έχω κάθε λόγο να θεωρώ το συγκεκριμένο έγγραφο επακόλουθο της Πράξης νομοθετικού περιεχομένου, η οποία τίθεται σε ισχύ μόνο σε περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, κάτι που δεν ισχύει στην προκειμένη περίπτωση”.
"Τα πάντα είναι στην κρίση της Δικαιοσύνης"
Όπως επισημαίνει ο έγκριτος συνταγματολόγος, η νομιμότητα του εγγράφου θα εξαρτηθεί από την κρίση της Δικαιοσύνης, η οποία αναμένεται να αποφανθεί για τη νομιμότητα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και την υπουργική απόφαση, η οποία ακολούθησε. “Οι εργαζόμενοι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προσφύγουν σε πολιτικό δικαστήριο και όλα θα εξαρτηθούν από την κρίση του δικαστηρίου. Αν κριθεί ότι η πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν είναι νόμιμη τότε και το χαρτί αυτό είναι παράνομο”, αναφέρει ο κύριος Δημητρόπουλος.
"Παράνομες οι μαζικές απολύσεις"
Στο ίδιο πλαίσιο – περί έκνομης ενέργειας – κινείται και η ερμηνεία του εργατολόγου, Γιάννη Καρούζου, ο οποίος τονίζει χαρακτηριστικά ότι “οι ενέργειες αυτές είναι πρωτόγνωρες για το ελληνικό εργατικό δίκαιο. Πρώτ' απ΄ όλα παραβιάζεται ο νόμος των ομαδικών απολύσεων, γιατί θα έπρεπε να έχει προηγηθεί - κατά την υφιστάμενη νομοθεσία -, διαβούλευση με τους εργαζόμενους και απόφαση του υπουργείου Εργασίας, η οποία θα ενέκρινε τις απολύσεις, κάτι το οποίο δεν έγινε. Αυτό επισύρει κυρώσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η σχετική νομοθεσία αποτελεί κύρωση ευρωπαϊκών οδηγιών”.
"Ο εργοδότης οφείλει να καταβάλει ολόκληρη την αποζημίωση"
Όπως εξηγεί ο κύριος Καρούζος για να πραγματοποιηθεί καταγγελία σύμβασης εργασίας – απόλυση και να είναι νόμιμη. πρέπει να κάτι τέτοιο να συμβεί με την ταυτόχρονη χορήγηση σχετικού εγγράφου στον εργαζόμενο. Παράλληλα η επιχείρηση ή ο διαχειριστής της, οφείλει να καταβάλει ταυτόχρονα όλη την αποζημίωση που δικαιούται ο απολυμένος.
“Όσο οι διατάξεις του νόμου δεν τηρούνται, οι απολύσεις είναι άκυρες, κάτι που θα κριθεί εφόσον προσφύγει κάποιος στην ελληνική δικαιοσύνη. Σε αυτή την περίπτωση, το δημόσιο θα κληθεί να πληρώσει τους μισθούς υπερημερίας, δηλαδή τους μισθούς που πρέπει να καταλάβει στους εργαζόμενους μέχρι να τους επαναπροσλάβει, σύμφωνα με το ελληνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο”, υποστηρίζει ο εργατολόγος.
Ένας ακόμα δικηγόρος με εξειδίκευση στο εργατικό δίκαιο, ο Τάσος Πετρόπουλος σημειώνει με τη σειρά του: "Αυτή η επιστολή δεν είναι το έγγραφο της καταγγελίας σύμβασης που προβλέπει ο νόμος. Η ακυρότητα των απολύσεων θα κριθεί στα δικαστήρια."
Μένει να αποδειχθεί λοιπόν από την ελληνική δικαιοσύνη, αν ο "ξαφνικός θάνατος" για τους εργαζόμενους στη δημόσια ραδιοτηλεόραση έγινε νομότυπα ή όχι - ακολουθώντας το γράμμα αλλά και το πνεύμα της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Σε κάθε περίπτωση οι φωνές που μιλούν περί του αντιθέτου είναι όλο και περισσότερες, προερχόμενες από ανθρώπους - οι οποίοι ειδικεύονται τόσο στο συνταγματικό, όσο και στο εργατικό δίκαιο.