Καταγγέλλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ τη ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών στους δήμους

Τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των δήμων, αφού δεν διατίθενται χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά μόνο από ευρωπαϊκά προγράμματα, στηλιτεύει με σειρά ανακοινώσεών της η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χαρακτηρίζει «Νέο μνημονιακό φρούτο» η κατάργηση των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων και την αντικατάστασή τους από κοινωνικούς συνεταιρισμούς, σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ. Η Ομοσπονδία θεωρεί ότι μέσω αυτής της πρακτικής προωθείται η σταδιακή ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των δήμων και μέσω αυτής της φόρμουλα επιχειρείται να αρχίσουν να λειτουργούν βρεφονηπιακοί, παιδικοί σταθμοί και ωδεία. Στη μεθόδευση αυτή οδηγεί η μη διάθεση κονδυλίων μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Ανεπιθύμητο για τους εργαζομένους στις ΠΟΕ-ΟΤΑ το πρόγραμμα "Κοινωφελής Εργασία"

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καταγγέλλει επίσης το πρόγραμμα "Κοινωφελής Εργασία" μέσω του οποίου μη κυβερνητικές οργανώσεις "ενοικιάζουν" εργαζόμενους για την κάλυψη εργασιών των δήμων που σχετίζονται με συντήρηση πρασίνου, οδοποιία, οδοκαθαρισμό και λοιπές εξωτερικές εργασίες συντήρησης και καθαριότητας.

Πρόκειται για οργανισμούς-εταιρείες που γεννιούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία χρηματοδοτούνται μέσω του υπουργείου Εργασίας με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας. Το συνολικό κονδύλι προς τα συγκεκριμένα προγράμματα αγγίζει τα 152 εκατομμύρια ευρώ από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Διοικητική Μεταρρύθμιση".

Μέσω αυτών των προγραμμάτων αναμένεται να καλυφθούν έως το τέλος του 2014 σημαντικές απώλειες σε κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων -με σημαντικότερη τη λειτουργία των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Απώλειες που συνεπάγεται η συρρίκνωση μέχρι στιγμής κατά 61% των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

"Μνημονιακό φάρμακο στην κρίση οι απολύσεις"

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αποτελεί "βασικό μνημονιακό στόχο, ως φάρμακο στην κρίση, η απόλυση χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ". Απόλυση που στη συνέχεια έρχεται να καλυφθεί, ως το βαθμό εκείνο που δεν θα διαταράξει συθέμελα στοιχειώδεις λειτουργίες του κοινωνικού κράτους, με προσλήψεις ορισμένου χρόνου από τους "κοινωνικούς συνεταιρισμούς" και συμβάσεις από το πρόγραμμα "κοινωφελή εργασία".