ΝΥ Times: Η φίμωση της ΕΡΤ προκαλεί κατακραυγή στην Ελλάδα

Από μία διαφορετική σκοπιά σε σχέση με ό,τι έχουμε συνηθίσει το τελευταίο διάστημα από τα διεθνή ΜΜΕ παρατηρεί το κλείσιμο της ΕΡΤ η εφημερίδα New York Times, που σε άρθρο με τίτλο “η φίμωση μιας φωνής προκαλεί κατακραυγή στην Ελλάδα” εστιάζει την προσοχή της στους εργαζομένους στην ΕΡΤ και στη δύσκολη θέση που βρέθηκαν από τη μία μέρα στην άλλη.

Ο πρώην διευθυντής ειδήσεων της ΕΡΤ, Γιώργος Κογιάννης, δηλώνει στην εφημερίδα ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση Σαμαρά ήρθε στην εξουσία ξεκίνησε τους διορισμούς “ημετέρων” στην ΕΡΤ, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι τοποθετήθηκαν 20 σύμβουλοι στο γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου, όταν προηγουμένως υπήρχαν μόνο 6, καθώς και ότι πολλοί από αυτούς που διορίστηκαν είχαν στενές σχέσεις με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

“Οι 2.600 υπάλληλοι της ΕΡΤ, εν τω μεταξύ, παλεύουν να σώσουν τις δουλειές τους και, λογικά, αισθάνονται σαν πιόνια σε κάποια μεγαλύτερη μάχη”, σχολιάζει η αρθρογράφος.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ οφείλεται στην ανάγκη του Αντώνη Σαμαρά να πείσει την τρόικα ότι μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του για απολύσεις από το δημόσιο τομέα, όμως η κίνηση αυτή αποκάλυψε μία άλλη πλευρά του πρωθυπουργού, όπως τονίζεται, την οποία οι πολέμιοί του χαρακτηρίζουν αυξανόμενα αυταρχική και αμετακίνητη, με διάθεση να εμπλακεί στην ελευθερία του Τύπου και να ρισκάρει μία πολιτική κρίση για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών της χώρας.

Στο άρθρο περιγράφεται η κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του ραδιομεγάρου, όπου κυριαρχεί η πίκρα για την απόφαση της κυβέρνησης, καθώς και οι αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU).

Όμως και οι απλοί πολίτες, σημειώνεται, ανησυχούν για το τι μπορεί να ακολουθήσει μετά το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡΤ. “Αν η ΕΡΤ μπορεί να κλείσει, τότε μπορούμε να περιμένουμε οτιδήποτε”, δηλώνει χαρακτηριστικά η 41χρονη ιδιωτική υπάλληλος Ελένη Ραλλάκη.