Λ. Παπαγεωργόπουλος: Ο ΕΟΠΥΥ ήρθε για να μείνει

Την ώρα που ο ΕΟΠΥΥ μοιάζει να είναι "η αιτία του κακού", καθώς εμφανίζει ολοένα και διογκούμενο έλλειμμα, που επιβαρύνει την προσπάθεια κάλυψης των δημοσιονομικών στόχων, ο πρόεδρός του υπερασπίζεται το έργο του.

"Ο ΕΟΠΥΥ ήρθε για να μείνει, αφορά την υγεία όλων των Ελλήνων και δεν είναι κάποιο μαγαζί", δήλωσε ο κ. Παπαγεωργόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Βήματος 99,5 FM.

Την ίδια ώρα, η τρόικα φέρεται να θέτει ανοικτά θέμα βιωσιμότητας του ενιαίου οργανισμού, επειδή βλέπει την οικονομική του κατάσταση να χειροτερεύει.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ φτάνει τα 3 δισ. ευρώ.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν παροχές του οργανισμού προς τους ασφαλισμένους με στόχο να συρρικνωθούν οι δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις, νοσηλείες και λοιπές παροχές υγείας.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ τόνισε ότι ο Οργανισμός δεν έπεσε έξω, αλλά "δημιουργήθηκε βίαια με προβλήματα οργανωτικά, οικονομικά και λειτουργικά". Ωστόσο, τόνισε ότι φέτος τα προβλήματα είναι λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ενδεικτικά, ο κ. Παπαγεωργόπουλος ανέφερε ότι τα ταμεία που συγχωνεύτηκαν και δημιούργησαν τον ΕΟΠΥΥ είχαν προϋπολογισμό υγείας το 2011 περί τα 11 δισ. ευρώ, ενώ το 2013 ο ΕΟΠΥΥ έχει προϋπολογισμό για την υγεία στα 6 δισ. ευρώ.

"Από τις 10 κρινόμενες δαπάνες, οι 8,5 πήγαν καλά και η 1,5 δεν πήγε και αφορά τις δαπάνες για τις διαγνωστικές θεραπείες", επεσήμανε ο κ.Παπαγεωργόπουλος.

Συν τοις άλλοις, ο κ. Παπαγεωργόπουλος δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα ξεκινήσει πάλι η ροή χρημάτων και οι γιατροί που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ θα πληρωθούν για τον Ιανουάριο του 2013, ενστερνιζόμενος ουσιαστικά την αισιοδοξία του υπουργείου Υγείας για το θέμα.