Σήμα κινδύνου για την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές της Βορείου Ελλάδος, λόγω του υπερπληθυσμού των εγκλείστων, εκπέμπει, με έγγραφο, προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Παναγής Γιαννάκης.
Απευθύνει δε δραματική έκκληση προς τον υπουργό να δώσει το συντομότερο δυνατό λύση στο "οξύτατο πρόβλημα" που έχει διαμορφωθεί με τις ελλείψεις σε χώρους κράτησης.
Θέλοντας να επισημάνει το μέγεθος του προβλήματος, ο εισαγγελέας Εφετών προειδοποιεί για «άμεσο κίνδυνο μη εκτέλεσης εισαγγελικών παραγγελιών κράτησης", λόγω πραγματικής αδυναμίας των φυλακών να υποδεχτούν άλλους κρατούμενους, αλλά και για κίνδυνο εκδήλωσης "ταραχών και εξεγέρσεων στους χώρους κράτησης".
Αφορμή για την επιστολή του ανώτερου εισαγγελικού λειτουργού αποτέλεσαν αναφορές τόσο του διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών Θεσσαλονίκης όσο και κρατουμένων στις φυλακές Διαβατών. Στις τελευταίες, ο αριθμός των κρατουμένων προσεγγίζει τους 600, ενώ ο προβλεπόμενος αριθμός κράτησης περιορίζεται στους 350.
Σε ό,τι αφορά το τμήμα Μεταγωγών και τα αστυνομικά τμήματα γενικότερα, όπου κρατούνται υπόδικοι και κατάδικοι, ο Π. Γιαννάκης κάνει λόγο για «απαράδεκτες» συνθήκες κράτησης, που δεν συνάδουν προς τις πολιτισμικές αρχές της χώρας μας και στα ελάχιστα ανεκτά όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης. Όπως τονίζει, στα αστυνομικά τμήματα της Θεσσαλονίκης κρατούνται πάνω από 400 υπόδικοι και κατάδικοι.
Επισημαίνει, εξάλλου, την ανάγκη να ληφθούν άμεσες ενέργειες από το υπουργείο προκειμένου να λειτουργήσουν οι δύο νέες πτέρυγες των φυλακών Νιγρίτας Σερρών, δυναμικότητας 120 θέσεων η καθεμία, που, όπως επισημαίνει ο εισαγγελέας, παραμένουν εκτός λειτουργίας για λόγους μη αντιληπτούς. «Είναι αδιανόητο να γίνεται επίκληση της σημερινής οικονομικής κατάστασης της χώρας, για τη μη πρόσληψη είκοσι σωφρονιστικών υπαλλήλων που θα έλυνε άμεσα το πρόβλημα και αντ' αυτού η Πολιτεία νομοθετώντας να 'εφευρίσκει τρόπους αποσυμφόρησης' των φυλακών», τονίζεται στο έγγραφο.