Ένας Έλληνας, ο Γιώργος Ιατρίδης, ήταν το πρόσωπο των τελευταίων ημερών στο πλαίσιο των αναταραχών στη γειτονική Τουρκία. Ο Γιώργος βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας, καθώς όπως ο ίδιος λέει, η αγάπη του για τη δημοσιογραφία ήταν εκείνη που τον ώθησε να βρεθεί τη λάθος στιγμή στο λάθος σημείο. Ο φοιτητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, βρισκόταν το τελευταίο διάστημα στην Κωνσταντινούπολη, συνεχίζοντας τον κύκλο σπουδών του στο ελληνικό πανεπιστήμιο, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus.
“Έστελνα υλικό στην κρατική τηλεόραση και σε διάφορες ιστοσελίδες όταν με συνέλαβαν”
Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή σε απόσταση λίγων μόλις λεπτών από την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και συγκεκριμένα στην περιοχή του Gumusuyu. “Όταν ξεκίνησαν τα γεγονότα ήρθαν σε επαφή μαζί μου πολλοί δημοσιογράφοι για να τους στείλω υλικό μέσω του blog μου οι “Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη” για όλα όσα συνέβαιναν στην Τουρκία. Έτσι, ξεκίνησα μία σειρά ανταποκρίσεων για την ελληνική κρατική τηλεόραση, επισημαίνοντας ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους Έλληνες. Κάθε βράδυ έβγαινα για περίπου μισή ώρα στους δρόμους, περιγράφοντας το κλίμα που επικρατούσε εκεί”, λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στο news.gr.
Τίποτα όμως δεν προμήνυε όσα θα ακολουθούσαν, καθώς όπως περιγράφει όλα ήταν ήρεμα εκείνη την ώρα στην περιοχή. “Ξαφνικά άρχισαν να πέφτουν δακρυγόνα δίπλα μου. Η ατμόσφαιρα ήταν ασφυκτική και αμέσως έπεσα στο έδαφος, προσπαθώντας να πάρω μια ανάσα”.
Λίγο αργότερα η αστυνομία της Πόλης τον συνέλαβε μαζί με ακόμα 60 άτομα, μεταξύ των οποίων μία Αμερικανίδα, μία Γαλλίδα και ένας Αμερικανός, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ήταν Τούρκοι πολίτες. “Δεν υπήρχε λόγος να γίνουν συλλήψεις εκείνη τη στιγμή. Τα επεισόδια είχαν λάβει χώρα μισή ώρα νωρίτερα σε εκείνο το σημείο”, συνεχίζει την αφήγησή του ο Γιώργος. “Η αστυνομία δεν παρόλ' αυτά δεν χρησιμοποίησε βία εναντίον μου. Τους είπα ότι είμαι Έλληνας και τους έδειξα ταυτότητα μου. Εκείνοι μου έβγαλαν αμέσως τις χειροπέδες”.
“Πήγα τρεις φορές στο νοσοκομείο για να διαπιστωθεί αν είχα υποστεί αστυνομική βία”
Έτσι, από τη συνοικία της Κωνσταντινούπολης, βρέθηκε στο κρατητήριο. “Αρκεί να σας πω, για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις, ότι με πήγαν τρεις φορές στο νοσοκομείο για να ελέγξουν αν είχα υποστεί αστυνομική βία. Αφού διαπιστώθηκε ότι είναι όλα επέστρεψα στα κρατητήρια και από εκεί ενημέρωσα το ελληνικό προξενείο. Ο πρόξενος το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να μιλήσει με το διοικητή του τμήματος, όπου ακολούθησε ένας κύκλος διαπραγματεύσεων”.
“Το παιδί δεν είναι ταραξίας, πρόκειται για παρεξήγηση”
Όπως σημειώνει ο φοιτητής, μετά από έλεγχο στις κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε καμία συμμετοχή σε επεισόδια και ότι βρισκόταν εκεί μόνο για να βγάλει φωτογραφίες, τις οποίες θα δημοσίευε στην ιστοσελίδα του alexiptoto.com.
“Με βάση αυτά τα στοιχεία, η αστυνομία συνέταξε αναφορά, η οποία εστάλη στον εισαγγελέα. Παρουσιάστηκε ενώπιόν του, τόσο εγώ όσο και η δικηγόρος μου για να αποφανθεί τελικά ότι απαλλάσσομαι των όποιων κατηγοριών”, συμπληρώνει ο Γιώργος. Ο Ηρακλείωτης φοιτητής θυμάται μάλιστα τον εισαγγελέα να του λέει χαρακτηριστικά: “Το παιδί δε φαίνεται για ταραξίας. Πρόκειται για παρεξήγηση”.
“Αφού μου επέστρεψαν τα προσωπικά μου αντικείμενα, με μετέφεραν στο τμήμα αλλοδαπών. Εκεί υπήρχαν δύο επιλογές . Ή να ζητήσω να φύγω οικειοθελώς από τη χώρα ή να περιμένω την απόφαση του εθνικού συμβουλίου της Άγκυρας, το οποίο θα έκρινε το αν μπορώ να παραμείνω ή όχι. Με δεδομένο ότι η απόφαση του συμβουλίου θα ερχόταν τρεις ημέρες αργότερα, αποφάσισα τελικά να γυρίσω στην Ελλάδα”, σημειώνει. “Το μόνο που ήθελα εκείνη τη στιγμή ήταν να γυρίσω πίσω. Αφενός για να μην ανησυχεί η οικογένειά μου, αφετέρου για να επέλθει ηρεμία στις σχέσεις των δύο χωρών”.
“Είμαι θυμωμένος μαζί σου γιατί στην Ελλάδα λέτε ότι ο μπακλαβάς είναι ελληνικός”
Σχολιάζοντας τη συμπεριφορά των αρχών της Κωνσταντινούπολης και συγκεκριμένα της αστυνομίας, αναφέρει ότι ήταν συνεργάσιμοι. “Ένας αστυνομικός μάλιστα μου είπε: Είμαι θυμωμένος μαζί σου γιατί στην Ελλάδα λέτε ότι ο μπακλαβάς είναι ελληνικός”
Αυτό που όπως λέει θα μείνει βαθιά χαραγμένο στο μυαλό του είναι ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή στο εξής. Επαναλαμβάνει ότι απλά βρέθηκε στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή. “Αν ήξερα, δε θα έβγαζα ούτε φωτογραφίες, αλλά ούτε και ανταποκρίσεις”, ομολογεί.
“Το μόνο που ήθελα εκείνη τη στιγμή ήταν να φύγω”
Κατά την έξοδό του από την αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, κρατούσε μόνο μια σακούλα. Μέσα σε αυτήν μερικά από τα προσωπικά του αντικείμενα και τίποτα παραπάνω. “Γύρισα χωρίς πράγματα για να προλάβω την πτήση. Δεν προλάβαινα να μαζέψω ρούχα ή οτιδήποτε άλλο είχα στο σπίτι μου γιατί θα έπρεπε να καθυστερήσω για 10 ακόμα ώρες ταξιδεύοντας με την πρωινή πτήση της επόμενης ημέρας”, περιγράφει. “Το μόνο που ήθελα εκείνη τη στιγμή ήταν να φύγω”.
“Το καλό σε όλη την ιστορία είναι ότι οι γονείς μου ήταν ή προσπάθησαν να είναι ψύχραιμοι. Επικοινωνούσα μαζί τους πολύ τακτικά. Όλοι οι οικείοι μου πίστευαν ότι είναι αθώος. Ήθελαν να ηρεμήσω και να γυρίσω στην Ελλάδα γιατί ανησυχούσαν ότι ένας Έλληνας κινδυνεύει σε κρίσιμες ώρες όπως αυτές - κάτι που αποδείχτηκε ότι δεν ίσχυε".
“Πίστευα ότι ίσως μου επιρρίψουν ευθύνες που δεν μου αναλογούσαν”
“Υπήρξε ο φόβος και η αγωνία που με κυρίευαν. Πίστευα ότι ίσως μου επιρρίψουν ευθύνες που δεν μου αναλογούσαν. Δεν θα μπορούσα να αποδείξω τόσο εύκολα την αθωότητά μου σε μία ξένη χώρα και αν ήθελαν θα με κρατούσαν, δίνοντας μεγαλύτερη έκταση στο ζήτημα”.
Το παράπονο που εκφράζει είναι ότι κάποιοι πολιτικοί χώροι προσπάθησαν να καπηλευτούν το γεγονός. “Κάποιοι προσπάθησαν να του δώσουν κομματικές διαστάσεις. Το μόνο που με ενδιέφερε είναι να είναι εγγυημένη η ασφάλεια των ομογενών εκεί. Θα στενοχωρηθώ πολύ αν επωφεληθεί κάποιο κόμμα από αυτό που συνέβη, είτε είναι αριστεροί είτε δεξιοί”.
Προς το παρόν ο ίδιος το μόνο που ζητάει είναι ηρεμία και ξεκούραση. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ταξιδέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη για να δει τους δικούς του και να κάνει διακοπές. “Δεν σκέφτομαι και δεν σκοπεύω να ξαναγυρίσω προς το παρόν στην Τουρκία. Θέλω να πάρω πτυχίο, αμέσως μετά να εκπληρώσω τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις Όλη η διαδικασία ήταν εξαιρετικά ψυχοφθόρα και δεν θα άντεχα να παραμείνω άλλο εκεί”, καταλήγει ο νεαρός φοιτητής.