H διαφθορά στην Ελλάδα ξεκινά από το πλέον απομακρυσμένο σημείο της. Το Καστελόριζο, τοποθετημένο σε μια γεωγραφικά και ενεργειακά υπερευαίσθητη περιοχή, δεν αποτελεί εξαίρεση.
Όλα αυτά, σύμφωνα τουλάχιστον με το αφιέρωμα του πρακτορείου Reuters για τη διαφθορά στην Ελλάδα. "Στο Καστελόριζο, όπως και στην ευρύτερη Ελλάδα στη μάχη για την καταπολέμηση των διαπλεκόμενων συμφερόντων και του υπάρχοντος συστήματος οι ισορροπίες είναι λεπτές". Με αυτή τη φράση κλείνει το ρεπορτάζ του διεθνούς αξιόπιστου ειδησεογραφικού πρακτορείου, αναφέροντας τις περιπτώσεις του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και του Άκη Τσοχατζόπουλου, όπου πολιτικά πρόσωπα κλείστηκαν στη φυλακή.
Το ακριτικό νησί μετρά μόλις 350 κατοίκους, αποφασισμένους ωστόσο να "αμφισβητήσουν την πολιτική ελίτ που κυβερνούσε το Καστελόριζο για 18 χρόνια", αναφέρεται στο ρεπορτάζ.
Το δημοσίευμα στο διεθνές πρακτορείο συνεχίζει: "Τους τελευταίους μήνες, η ευρεία διαφθορά και οι φτωχές υποδομές - προβλήματα που πολλοί παρατηρητές εκτιμούν ότι οδήγησαν στη γενική κατάρρευση της Ελλάδας μετά από δεκαετίες πλούτου που τροφοδοτήθηκε με ξένα κεφάλαια – ξεχείλισαν".
"Για πολλούς κατοίκους αυτού του ελληνικού μικρόκοσμου, η αργία του Δημάρχου αντικατοπτρίζει μία αλλαγή συμπεριφοράς σε όλη τη χώρα ως προς τις παράνομες πρακτικές που είναι ευρέως γνωστές, αλλά σπανίως συζητιούνται. Ύστερα από δεκαετίες κατά τις οποίες η διαφθορά από τις αρχές συχνά καλυπτόταν, λίγοι πολιτικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη", σχολιάζεται από τον γράφοντα.
"Η Αθήνα γνώριζε τι συνέβαινε στο Καστελόριζο όπως οι Βρυξέλλες ήξεραν τι συνέβαινε στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια, αλλά έκαναν τα στραβά μάτια", επισημαίνει στο Reuters ο Γιώργος Λαζαράκης, σύμβουλος της πόλης, του οποίου η οικογένεια κατέχει ταβέρνα στο λιμάνι.
Την ίδια ώρα, ο πρώην δήμαρχος, Παύλος Πανηγύρης, παραδέχεται ότι ο ίδιος και η οικογένειά του επωφελήφθηκαν από το νόμο των επιδοτήσεων και έλαβαν κι εκείνοι, όπως και πολλοί άλλοι, αθρόα κονδύλια για την ανάπτυξη αγροτικών και τουριστικών επιχειρήσεων.