Για ποιους λόγους κολλάει η ανάπλαση στις πλατείες της Αθήνας

Πριν από μερικές ημέρες, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, απένταξε από το ΕΣΠΑ την ανάπλαση των πλατειών Αττικής και Αγίου Παντελεήμονα.Ο λόγος; Τα έργα είχαν καθυστερήσει παρά την έγκριση των σχετικών κονδυλίων, κατά 18 μήνες.

Τελικά την κατάσταση πήρε στα χέρια του ο δήμος Αθηναίων με την προοπτική να προχωρήσουν τα έργα και να αλλάξουν όψη οι δύο πλατείες. Με χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά κονδύλια του δήμου - που ανέρχονται σε 120 εκατ. Ευρώ – η πρόθεση είναι να προχωρήσει η ανάπλαση.

Πάντως, όπως είχε σημειώσει ο κύριος. Σγουρός δεν είχε υπάρξει κανένα σημάδι προόδου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ενώ αναπάντητο παραμένει το γιατί συνέβη αυτό, με δεδομένο ότι οι μελέτες για τις πλατείες ήταν έτοιμες από το 2010. Ο περιφερειάρχης πάντως ανακοίνωσε ότι τα χρήματα από την απένταξη θα απορροφηθούν σε έργα “που συνδυάζουν κοινωνική αναγκαιότητα και επιχειρησιακή ετοιμότητα, ώστε να διασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή απορρόφηση κοινοτικών πόρων”.

Ο αρχικός προϋπολογισμός των έργων είχε εκτιμηθεί από το ΥΠΕΚΑ σε 6 εκατ. ευρώ και περιλάμβανε τρεις πλατείες: Αγ. Παντελήμονα, Αττικής και Αγ. Νικολάου). Στην πορεία εκτιμάται ότι ανήλθε σε 9 εκατ. ευρώ, μόνο για τις δυο πλατείες. Οι μελέτες -με πλήρη σχέδια και μελέτες λεπτομερειών- για τις δυο πλατείες είχαν ήδη εκπονηθεί το 2010 από το ΥΠΕΚΑ. Συγκεκριμένα, οι μελέτες φέρουν τις υπογραφές της ΓΓ Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, της Γενικής Δ/νσης Προγραμματισμού και Έργων και της Δ/νσης Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων, η απένταξη από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττικής των έργων στις δύο πλατείες ήταν «προδιαγεγραμμένη, λόγω της υπερβολικής κοστολόγησης και της δυσαρμονίας τους με τις τεράστιες κοινωνικές ανάγκες της περιοχής. Απτό αποτέλεσμα του τι συμβαίνει όταν τα υπουργεία σχεδιάζουν, ερήμην του φυσικού υπεύθυνου για τα έργα στην πόλη, που είναι ο δήμος». Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Ωστόσο, μετά την τελευταία εξέλιξη, ο Δήμος Αθηναίων εξετάζει κάθε δυνατότητα, ώστε να εντάξει την αναβάθμιση των δύο πλατειών και της ευρύτερης περιοχής, στο δικό του χρηματοδοτικό σχεδιασμό, σε ένα πλαίσιο κόστους, περισσότερο ρεαλιστικό και βιώσιμο”.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης “Αθήνα, Πόλη της Ζωής μας” Νικήτας Κακλαμάνης επιρρίπτει την ευθύνη για την απένταξη των δυο έργων αποκλειστικά στον κ. Καμίνη και καλεί τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή να ελέγξει “τι και ποιους εννοεί ο κύριος Καμίνης με τη φράση υπερβολική κοστολόγηση”. Ο κύριος Κακλαμάνης θέτει το ερώτημα γιατί η δημοτική αρχή υπερψήφισε σε Δημοτικό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούνιο το έργο και σήμερα υπονοεί ότι «κάτι στραβό» συμβαίνει με τη μελέτη και το κόστος. Επίσης, θέτει ερωτήματα για τη στάση του 6ου Διαμερισματικού Συμβουλίου που ενέκρινε τη συγκεκριμένη μελέτη, στο οποίο -όπως σημειώνει- ο κ. Καμίνης έχει απόλυτη πλειοψηφία.

Η “Ανοιχτή Πόλη” σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για “αυθαίρετη παρέμβαση Σγουρού” και αναφέρει ότι οι λόγοι της απένταξης είναι προφανείς. Αυτοί -όπως υποστηρίζεται- είναι πρώτον η μεταφορά των χρημάτων του ΕΣΠΑ “στο ακριβό και αχρείαστο έργο της Πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου (150 εκατομμύρια ευρώ σε πρώτη φάση) και όχι σε έργα κοινωνικών υποδομών στις γειτονιές της πόλης” και δεύτερον η απροθυμία των φορέων να παρέμβουν σε ό,τι πραγματικά συμβαίνει στην περιοχή.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, “οι δυο πλατείες είναι κατειλημμένες από τη Χρυσή Αυγή και κανείς αρμόδιος θεσμικός φορέας δεν έχει παρέμβει για να ελευθερώσει το χώρο και να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του για τους κατοίκους των περιοχών”. Και καταλήγει η “Ανοικτή Πόλη”: “Καλούμε το Δήμο Αθηναίων και τους πολίτες της Αθήνας να διεκδικήσουν έργα που ανακουφίζουν την πόλη και την καθημερινή ζωή και όχι φαραωνικές παρεμβάσεις βιτρίνας που ενισχύουν το real estate επ' ωφελεία των ολίγων και των εκλεκτών”.

Περιμένοντας να δούμε την ανάπλαση-πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια να γίνεται πράξη, αλλάζοντας την όψη της πόλης, δεν μπορούμε παρά να κάνουμε το ίδιο και με την ολοκλήρωση των έργων στις δύο πλατείες με την ελπίδα ότι τα χρήματα αυτά θα αξιοποιηθούν για τον καλωπισμό της ήδη ταλαιπωρημένης πρωτεύουσας.