ΣτΕ: Συνταγματικό και νόμιμο το διευρυμένο ωράριο φαρμακείων

“Νόμιμο” και “σύμφωνο με το Σύνταγμα” και τις διεθνείς συνθήκες χαρακτήρισε το νόμο σχετικά με το διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων, το Συμβούλιο της Επικρατείας απορρίπτοντας τις σχετικές προσφυγές των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής, Θεσσαλονίκης, Λιβαδειάς και Κορινθίας.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι η εισαγωγή από το άρθρο 15 του Ν. 4052/2012 (όπως έχει τροποποιηθεί με το άρθρο 55 του Ν. 4075/2012) του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων δεν επιβάλλεται περιορισμός στην επαγγελματική ελευθερία των φαρμακοποιών, αλλά αντίθετα παρέχεται μεγαλύτερη ελευθερία κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους.

Εξάλλου, υπογραμμίζουν οι δικαστές, το διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων - τα οποία “μολονότι αποτελούν επιχειρήσεις, εν τούτοις παρέχουν υπηρεσίες που συνδέονται άμεσα με την προστασία της δημόσιας υγείας” - θεσπίζεται “γενικώς κατά τρόπο αντικειμενικό, αποβλέπει δε στην εξυπηρέτηση σκοπού Δημοσίου συμφέροντος”.

Το επίμαχο ωράριο, αναφέρουν οι δικαστικές αποφάσεις, είναι “προαιρετικό κατ' ουδένα τρόπο θίγει είτε το υφιστάμενο νόμιμο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, είτε το σύστημα των εφημεριών, ήτοι τις υποχρεωτικές διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις των φαρμακείων”.

Αντίθετα μάλιστα, προσθέτουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, “παρέχει τη δυνατότητα λειτουργίας κατά τη διάρκεια του ωραρίου των εφημεριών, αριθμού φαρμακείων μεγαλύτερο από τον υποχρεωτικό καθοριζόμενο”.