Η βροχή και οι διαφωνίες έπνιξαν τη διαδήλωση για την επιστράτευση

Η βροχή έπνιξε τη διαμαρτυρία της ΑΔΕΔΥ περί του "κυβερνητικού αυταρχισμού", όμως δεν ήταν η μόνη έριδα, την ημέρα που η κυβέρνηση ακόμη μοιράζει φύλλα πορείας στους προληπτικά επιστρατευμένους εκπαιδευτικούς της μέσης εκπαίδευσης.

Η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στα Προπύλαια διεξήχθη την ίδια ώρα με την αντίστοιχη του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ομονοίας. Παράλληλα, το κέντρο της Αθήνας μαστιζόταν από δυνατή βροχή, που σταδιακά εξασθένισε, έπαιξε όμως το ρόλο της για τη μικρή κινητοποίηση, συγκριτικά με τις διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης που πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης στα Προπύλαια σημειώθηκε φραστικό επεισόδιο μεταξύ ομάδας δασκάλων και του αντιπροέδρου της ΑΔΕΔΥ -και επί πολλά χρόνια προέδρου της ΟΛΜΕ- Αντώνη Αντωνάκου.

Οι δάσκαλοι κατήγγειλαν την ΑΔΕΔΥ επειδή απέρριψε την πρόταση των εκπαιδευτικών και προκήρυξε κινητοποίηση για την Τρίτη 14 Μαΐου -και την Πέμπτη 16 Μαΐου, με στάση εργασίας- και όχι την Παρασκευή, κάτι που επιθυμούσε η ΟΛΜΕ.

Η ΟΛΜΕ "το κρατά μανιάτικο" στους συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ. Ωστόσο, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι εάν η ΑΔΕΔΥ προχωρούσε σε κινητοποίηση την πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα μπορούσαν να σημειωθούν προβλήματα στη διεξαγωγή τους, καθώς παρά την επιστράτευση των καθηγητών, θα υπολειτουργούσαν άλλες καίριες δημόσιες υπηρεσίες, όπως υπηρεσίες σε υπουργεία και τα μέσα μεταφοράς.

Με βάση τη λογική ότι οι Εξετάσεις θα διενεργηθούν "πάση θυσία", δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί ακόμη και το ακραίο ενδεχόμενο μιας γενικευμένης επιστράτευσης σε όλο το δημόσιο τομέα...

"Θέλουμε να στείλουμε μήνυμα ισχυρό στην κυβέρνηση, ότι δε θα επιτρέψουμε να διαλύσει τις δημόσιες υπηρεσίες, δε θα επιτρέψουμε να καταστρατηγήσει το Σύνταγμα της χώρας και να ακυρώσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας", δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Κώστας Τσικρικάς, για την απεργία της Τρίτης και τη στάση εργασίας της Πέμπτης, βρισκόμενος στη διαδήλωση.