"Οι Γερμανοί πρέπει να πληρώσουν". Ο 83χρονος Γιώργος Δημόπουλος, κάτοικος των Καλαβρύτων έχασε τον πατέρα του, Δημήτρη στο ολοκαύτωμα που έκαναν οι Ναζί στις 13 Δεκεμβρίου 1943, σε ένα από τα μεγαλύτερα γερμανικά εγκλήματα πολέμου.
Στην πορεία του μέσα στις θύμησες και τις άσχημες μνήμες, ο Γιώργος Δημόπουλος είχε μαζί του τον ρεπόρτερ του BBC, που έφτασε μέχρι τα Καλάβρυτα, για να γράψει για τις γερμανικές αποζημιώσεις.
"Θυμάμαι ανθρώπους να ουρλιάζουν, να κλαίνε, να προσεύχονται", θυμάται ο 83χρονος. Όπως επίσης θυμάται τον ουρανό να γίνεται κόκκινος από τις φωτιές.
"Κάθε μέρα της ζωής μου θυμάμαι το διαμελισμένο σώμα του πατέρα μου, όπως το κατέβαζε η μητέρα μου κάτω από το λόφο για να το θάψει", τονίζει και προκαλεί ανατριχίλα.
"Οι Γερμανοί πρέπει να πληρώσουν για όλα όσα υποφέραμε, όμως, ακόμα και τότε, δε θα τους συγχωρήσουμε. Κάθε φορά που ακούω τη λέξη Γερμανός, την εξισώνω με το διάβολο", συνεχίζει ο 83χρονος.
Οι Ναζί εισέβαλαν στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941. Περίπου 250.000 Έλληνες πέθαναν κατά την περίοδο της Κατοχής, οι περισσότεροι από πείνα.
Η γερμανική κατοχική κυβέρνηση εξανάγκασε την Τράπεζα της Ελλάδος να πάρει δάνειο, το λεγόμενο "κατοχικό δάνειο" για να καλύψει τα έξοδα που προέκυπταν από την κατοχή της Ελλάδας από μια ξένη δύναμη.
Περιορισμένη αποζημίωση δόθηκε στην τότε ελληνική κυβέρνηση όταν ο πόλεμος έληξε, κυρίως σε είδος. Οι Ναζί άρχισαν να αποπληρώνουν το κατοχικό δάνειο, σε δόσεις μικρές, αλλά σταμάτησαν το 1945.
Οι Σύμμαχοι συμφώνησαν ότι οι πλήρεις αποζημιώσεις θα πρέπει να ξανασυζητηθούν μετά την ένωση της Γερμανίας, αλλά το Βερολίνο υποστήριξε το 1990 ότι το θέμα έχει κλείσει.
Η τωρινή ελληνική κυβέρνηση συνέταξε έκθεση 80 σελίδων, με την οποία διεκδικεί τις αποζημιώσεις και την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου.
Η Αθήνα, σύμφωνα με παλαιότερους υπολογισμούς, θα μπορούσε εν δυνάμει να ζητήσει μέχρι και 162 δισ. ευρώ: 108 δισ. ευρώ για καταστροφή υποδομών και τα άτομα που σκοτώθηκαν και 54 δισ. ευρώ για το δάνειο. Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφασίζει αν θα πρέπει να μεταβιβάσει το αίτημα στο Βερολίνο.
Όπως αναφέρει το BBC, "το πρόβλημα είναι το εξής: ο εχθρός της Ελλάδας την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου είναι ο πρωταρχικός της δανειστής. Η Γερμανία έχει δώσει τη μερίδα του λέοντος στο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας και το Βερολίνο είναι κοντά στο να εγκρίνει και νέο "κούρεμα" χρέους για την Ελλάδα, που εξακολουθεί να τελεί υπό κρίση, καθώς το αντίτιμο για όλα αυτά είναι μέτρα υψηλά πιεστικής λιτότητας. Ωστόσο, η κοινή γνώμη πιέζει για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων όλο και περισσόρερο. Για την κυβέρνηση, υπάρχει το ερώτημα: "Θα δαγκώσει το χέρι που την ταΐζει και θα ρισκάρει να πληγώσει μια ήδη τεταμένη σχέση;".