Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου βρέθηκε τελικά η ΑΔΕΔΥ. Μετά και από τη συνάντηση με εκπροσώπους της ΟΛΜΕ και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, κηρύχθηκε απεργία για την Τρίτη 14 Μαΐου και τετράωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 16 Μαΐου "για την καταδίκη του κυβερνητικού αυταρχισμού", ως τροποποιημένο αποτέλεσμα μετά τη λήξη της Γενικής Συνέλευσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική πρόταση έκανε λόγο για 24ωρη απεργία την Πέμπτη 16 Μαΐου, αλλά εκείνη μετατέθηκε.
Σε κάθε περίπτωση, η ΑΔΕΔΥ δεν έκανε το χατήρι στην ΟΛΜΕ, ούτε με την αρχική πρόταση, ούτε με την απεργία που τελικά αποφασίστηκε. Υπενθυμίζεται ότι η ΟΛΜΕ ζητούσε απεργία την Παρασκευή 17 Μαΐου και όχι την Πέμπτη ή την Τρίτη, ώστε η 24ωρη απεργία να συμπέσει με την πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Παρ' όλα αυτά, ακόμη κι αν η ΑΔΕΔΥ είχε ενδώσει και προκήρυττε απεργία για την Παρασκευή, η ΟΛΜΕ -και ο υπό δυσμένεια πρόεδρός της, Νίκος Παπαχρήστος- θα κέρδιζε μόνο επικοινωνιακά, καθώς οι επιστρατευθέντες εκπαιδευτικοί δε θα μπορούσαν ούτως ή άλλως να συμμετέχουν στην απεργία, αλλά, εντούτοις, θα μπορούσαν να συμμετάσχουν οι συνάδελφοί τους της πρωτοβάθμιας (δάσκαλοι) και τριτοβάθμιας (καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ).
Πάντως, το θέμα της επιστράτευσης δεν έχει κλείσει τελεσίδικα. Υπενθυμίζεται ότι η ΟΛΜΕ πρόκειται να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης επιστράτευσης των καθηγητών, καθώς και σε διεθνή δικαστήρια, καταγγέλλοντας την κίνηση ως αντισυνταγματική και υποστηρίζοντας ότι αντίκειται στο εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο.