Με συνοπτικές διαδικασίες αναμένονται να δοθούν, ήδη από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας, τα φύλλα πορείας στους 88.000 εκπαιδευτικούς που επιστρατεύτηκαν ενόψει των Πανελλαδικών Εξετάσεων που ξεκινούν την Παρασκευή 17 Μαΐου.
Ποιοι θα επιστρατευθούν
Μετά την απόφαση του πρωθυπουργού για επιστράτευση, τα φύλλα πορείας των καθηγητών έχουν ήδη τυπωθεί και το μόνο που μένει είναι να μοιραστούν, αν και γίνονται προσπάθειες από τους καθηγητές να μην τα παραλάβουν μέσω αίτησης αναστολής και ακύρωσης της απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στις 13:30 της Δευτέρας.
Στην αρχή υπήρχε η σκέψη να επιστρατευθούν μόνο οι καθηγητές που έχουν άμεση σχέση με τις Εξετάσεις, εκείνοι δηλαδή που είναι δηλωμένοι επιτηρητές, διορθωτές και στις επιτροπές δημιουργίας, έκδοσης και διακίνησης των θεμάτων. Ο αριθμός αυτών των εκπαιδευτικών είναι 55.000.
Ωστόσο, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρατεύσει το σύνολο των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης, οι οποίοι σύμφωνα με πηγές, ανέρχονται σε 86.000. Την ίδια στιγμή, από το υπουργείο Παιδείας διαρρέεται ότι έχουν ήδη εκδοθεί 88.000 "χαρτάκια".
Πολιτική επιστράτευση. Η κυβέρνηση αποφασίζει να στείλει στα σπίτια των περίπου 88.000 απεργών – καθηγητών, οι οποίοι θα απόσχουν από τα καθήκοντά τους, κάποιες από τις ημέρες των πανελλαδικών, φύλλα επιστράτευσης, με τα οποία ουσιαστικά τους εξαναγκάζει να επιστρέψουν στην εργασία τους.
Σε επικοινωνία του news.gr με το δικηγόρο, Δημήτρη Βερβεσό, αναφέρεται σε μία απόφαση, η οποία βασίζεται σε συνταγματική διάταξη, που για χρόνια παρέμενε ανεφάρμοστη. “Η επιστράτευση επιτρέπεται, σύμφωνα με σχετικό νόμο του 2004 περί αναγκαστικής εργασίας, καθώς και από το Σύνταγμα, μόνο σε περιπτώσεις θεομηνίας, φυσικών καταστροφών και υγείας”, εξηγεί.
Ο κύριος Βερβεσός θεωρεί δικαιολογημένη την εφαρμογή της συγκεκριμένης διαδικασίας, στην περίπτωση των εργαζόμενων στην καθαριότητα, καθώς όπως λέει τίθεται ζήτημα δημόσιας υγείας ή στην περίπτωση των λιμενεργατών, καθώς και σε αυτή την περίπτωση τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία, λόγω των ευπαθών προϊόντων που μεταφέρονται από τα καράβια. “Παρ' όλ' αυτά οι δύο τελευταίες αποφάσεις επιστράτευσης δεν εμπίπτουν σε καμία από τις παραπάνω αιτιάσεις. Ούτε οι καθηγητές, αλλά ούτε και οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία”, υποστηρίζει.
“Αν το πρόβλημα είναι ότι τα παιδιά καθυστερούν να δώσουν εξετάσεις, σας επισημαίνω ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το νόμο. Το ζήτημα έχει πολιτική βάση, όχι όμως και νομική. Προτείνει ότι για να είναι νόμιμο το κράτος θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος και το Σύνταγμα, ώστε να διευρυνθεί το νομικό πλαίσιο περί επιστράτευσης. “Δεν μπορεί να εφαρμόζεται επί παντός επιστητού η πολιτική επιστράτευση. Οι αγρότες, οι γαζώτριες, οι μοδίστρες θα επιστρατεύονται για ασήμαντη αφορμή αν συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση”, αναφέρει ο κύριος Βερβεσός.
Όπως τονίζει, μία τέτοια κίνηση δίνει επιχειρήματα σε όσους αντιπολιτεύονται, να βρίσκονται εκτός νόμου, καθώς τέτοιες κινήσεις δεν προσφέρουν υπηρεσίες στη δημοκρατία. Επισημαίνει ότι αν η κυβέρνηση ήθελε να εφαρμόσει το νόμο θα μπορούσε να προσφύγει στη δικαιοσύνη, ώστε να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική και στη συνέχεια να απολύσει τους απεργούς, κάτι που προβλέπεται από το νόμο.
“Η κυβέρνηση όμως, επιλέγει την επιστράτευση, γνωρίζοντας ότι η υπόθεση θα δικαστεί στο Επικρατείας – το οποίο θα κρίνει τη συνταγματικότητα ή όχι της συγκεκριμένης κίνησης - μετά το χρόνο της επιστράτευσης. Με τη σειρά του το ΣτΕ θα επικαλεστεί ότι είναι αλυσιτελής ο λόγος εκδίκασης και δεν το εξετάζει, με αποτέλεσμα η υπόθεση να παγώσει - αφού ήδη θα έχουν ολοκληρωθεί οι πανελλαδικές. Υπενθυμίζει τέλος, ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί πολλές φορές για το καθεστώς περί αναγκαστικής εργασίας, από διεθνή δικαστήρια, μένοντας εκτεθειμένη για αποφάσεις, τις οποίες θα μπορούσε να είχε αποφύγει, ακολουθώντας όχι μόνο το πνεύμα αλλά και το γράμμα του νόμου.
Τι περιλαμβάνουν τα φύλλα πορείας
Η κυβέρνηση αναμένεται ότι ο διαμοιρασμός των φύλλων πορείας θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα 13 Μαΐου το απόγευμα και όσοι δεν τα παραλάβουν, κινδυνεύουν να τιμωρηθούν μέχρι και με απόλυση, μέσω του κανονισμού των επιόρκων. Τα φύλλα πορείας που έχουν εκδοθεί αφορούν το σύνολο των εκπαιδευτικών, ακόμη και εκείνους που έχουν αναλάβει μόνο διαδικαστικό και διοικητικό έργο, έως το τέλος της χρονιάς, ή εκείνους που θα ασχοληθούν μόνο με τις ενδοσχολικές εξετάσεις στα σχολεία, σε εξετάσεις τόσο λυκείων, όσο και γυμνασίων της χώρας, μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Σύμφωνα με τα φύλλα πορείας, η επιστράτευση είναι επ' αόριστον για τους καθηγητές μέσης εκπαίδευσης.
Την Τρίτη 14 Μαΐου η απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ
Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου βρέθηκε τελικά η ΑΔΕΔΥ. Μετά και από τη συνάντηση με εκπροσώπους της ΟΛΜΕ και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, κηρύχθηκε απεργία την Τρίτη 14 Μαΐου "για την καταδίκη του κυβερνητικού αυταρχισμού". Σε ανακοίνωσή της, ήδη από την Κυριακή, ανέφερε ότι είναι η τέταρτη φορά, μέσα σε ενάμιση χρόνο, που καταφεύγει στην πολιτική επιστράτευση, επιβεβαιώνοντας με τις πράξεις της ότι "τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων, βρίσκονται πλέον σε αναστολή".
Τουτέστιν, η ΑΔΕΔΥ δεν έκανε το χατήρι της ΟΛΜΕ, η οποία ζητούσε απεργία την Παρασκευή 17 Μαΐου και όχι την Τρίτη, ώστε η 24ωρη απεργία να συμπέσει με την πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Παρ' όλα αυτά, ακόμη κι αν η ΑΔΕΔΥ είχε ενδώσει και προκήρυττε απεργία για την Παρασκευή, η ΟΛΜΕ -και ο υπό δυσμένεια πρόεδρός της, Νίκος Παπαχρήστος- θα κέρδιζε μόνο επικοινωνιακά, καθώς οι επιστρατευθέντες εκπαιδευτικοί δε θα μπορούσαν ούτως ή άλλως να συμμετέχουν στην απεργία, αλλά, εντούτοις, θα μπορούσαν να συμμετάσχουν οι συνάδελφοί τους της πρωτοβάθμιας (δάσκαλοι) και τριτοβάθμιας (καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ).
Πάντως, το θέμα της επιστράτευσης δεν έχει κλείσει τελεσίδικα. Υπενθυμίζεται ότι η ΟΛΜΕ πρόκειται να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης επιστράτευσης των καθηγητών, καθώς και σε διεθνή δικαστήρια, καταγγέλλοντας την κίνηση ως αντισυνταγματική και υποστηρίζοντας ότι αντίκειται στο εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο.
Οι καθηγητές έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στις 19:00 το απόγευμα της Δευτέρας στα γραφεία της ΟΛΜΕ. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει προγραμματίσει την ίδια ώρα στην Ομόνοια και το ΠΑΜΕ. Κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν ακόμη στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.