Διακόπηκε και θα συνεχιστεί την Παρασκευή η συνεδρίαση των καθηγητών, η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη από το μεσημέρι, με θέμα την προκήρυξη απεργίας μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Κύριο αίτημα των καθηγητών είναι να μην αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, αλλά και να μην μειωθούν οι προσλήψεις αναπληρωτών την επόμενη χρονιά, ενώ ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να πάρει πίσω το προεδρικό διάταγμα για τις αναγκαστικές μεταθέσεις καθηγητών.
Το πιθανότερο είναι ότι το ΔΣ της Ομοσπονδίας θα προτείνει απεργίες μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ήδη, άλλωστε, για μια 24ωρη απεργία που είναι πιθανόν να γίνει την πρώτη ημέρα της εξεταστικής διαδικασίας, στις 17 του μήνα, έχει πάρει εξουσιοδότηση από τις τοπικές ΕΛΜΕ σε περίπτωση απολύσεων εκπαιδευτικών. Σημειώνεται ότι η ΟΛΜΕ θεωρεί απολύσεις και την μη πρόσληψη αναπληρωτών την επόμενη χρονιά, λόγω της αύξησης του ωραρίου των μονίμων καθηγητών.
Ωστόσο, μπορεί η ηγεσία της ΟΛΜΕ να μην λάβει σήμερα απόφαση, καθώς οι παρατάξεις στο ΔΣ της ΟΛΜΕ διαφωνούν επί των διαδικαστικών θεμάτων, δηλαδή εάν θα πρέπει οι καθηγητές των τοπικών ΕΛΜΕ, που θα κληθούν να επικυρώσουν την πρόταση της Ομοσπονδίας, θα πρέπει να ψηφίσουν με κάλπες ή με ανοικτή διαδικασία όπως γινόταν ως σήμερα.
Η ΔΑΚΕ πρότεινε να γίνει ψηφοφορία με κάλπες, λόγω της βαρύτητας του θέματος. Ωστόσο, οι αριστερές παρατάξεις στο Συμβούλιο έχουν διαφωνήσει με αυτήν τη διαδικασία, πρόταση η οποία τελικά αποσύρθηκε. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο διακόπηκε η συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, την περασμένη εβδομάδα, με θέμα την κήρυξη απεργιών.
Στο μεταξύ, πηγές του υπουργείου Παιδείας δήλωναν σήμερα ότι ακόμα και αν προταθεί στους καθηγητές να συμμετάσχουν σε μια τέτοια απεργία, στην πλειονότητά τους δεν θα το πράξουν, συναισθανόμενοι την κοινωνική ευθύνη τους.
Η συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ αναμένεται να τελειώσει αργά το απόγευμα.
Οποιαδήποτε και να είναι η πρόταση της Πέμπτης, την οριστική απόφαση θα πάρουν οι πρόεδροι των κατά τόπους ενώσεων των καθηγητών (ΕΛΜΕ) που αναμένεται να συνεδριάσουν στις 15 Μαΐου, δύο ημέρες πριν από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων. Σημειώνεται, ότι οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ έχουν διαφοροποιηθεί, προτείνοντας 48ωρη απεργία στις 14 και 15 Μαΐου.
Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, να ανακαλέσει το ΠΔ για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις, καθώς, όπως σημειώνει, “επιδεινώνει και δεν λύνει το πρόβλημα”, ενώ η ΔΗΜΑΡ πρότεινε “την άρση των αποσπάσεων, την εξάντληση του υπάρχοντος ωραρίου, την αξιοποίηση των δεύτερων πτυχίων που έχουν οι εκπαιδευτικοί σε ειδικότητες που υπάρχουν κενά, την επέκταση της δεύτερης και της τρίτης ανάθεσης διδασκαλίας και την επιμήκυνση του χρόνου παραμονής στην κλίμακα του ωραρίου”.
Η μόνη παράταξη διαφώνησε στο ενδεχόμενο απεργίας στις εξετάσεις είναι το ΠΑΜΕ του ΚΚΕ, με την αιτιολογία ότι οι κοινωνικές παρενέργειες μιας τέτοιας κινητοποίησης θα ήταν τεράστιες και θα είχαν αποτέλεσμα να πλήξουν το συνδικαλιστικό κίνημα, στρέφονταςτην κοινωνία εναντίον του.
Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας προειδοποίησε πως "η ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων παραμένει αδιαπραγμάτευτη" αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και της επιστράτευσης, σε περίπτωση που τελικά οι καθηγητές προχωρήσουν σε απεργία.