Συμψηφίζονται τα πρόστιμα για όσους έκαναν τακτοποίηση των αυθαιρέτων τους με το σχετικό νόμο του 2011 και δυνατότητα ένταξής τους στις διατάξεις του νέου νόμου, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.
Στόχος της ανακοίνωσής του ΥΠΕΚΑ είναι να καθησυχάσει τους πολίτες που ήδη έχουν προχωρήσει σε σχετική τακτοποίηση.
Το νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο που παρουσίασε το ΥΠΕΚΑ και η δημόσια διαβούλευση του οποίου ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες, κινείται στο πλαίσιο της νομολογίας του ΣτΕ, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΚΑ, ύστερα από δημοσιεύματα και πληροφορίες που αφορούν συζητήσεις στην ολομέλεια του συμβουλίου της επικρατείας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι οι δικαστικές αποφάσεις είναι απολύτως σεβαστές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, η ηγεσία του υπουργείου είχε από νωρίς διαγνώσει τα προβλήματα του Νόμου 4014/2011. Για αυτό το λόγο επέλεξε, αντί άλλων διαθέσιμων λύσεων, να καταρτίσει εξαρχής ένα νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, με διαφορετική φιλοσοφία και σφαιρική αντιμετώπιση των ζητημάτων.
Όπως υπογραμμίζεται, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το νέο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα αντιμετωπίζει διαφορετικά, με πολεοδομικά χαρακτηριστικά, τα προ του 1983 ακίνητα, σε σχέση με τα αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μετά το 1983 ως τον Ιούλιο του 2011. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην απόδειξη του χρόνου κατασκευής, αποκλειστικά με χρήση δημοσίου εγγράφου και σχετικής αεροφωτογραφίας.
Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα των μέχρι σήμερα ρυθμίσεων, με το νέο νομοσχέδιο, το ΥΠΕΚΑ προχωρά στην κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων με βάση το βαθμό της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, ενώ αναγνωρίζει ότι απαιτείται διαφορετική αντιμετώπιση στις μικροαυθαιρεσίες, στις υπερβάσεις και στις παντελώς αυθαίρετες κατασκευές.
Επιπροσθέτως, στόχος του νομοσχεδίου είναι να αποτρέψει τη δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων μέσω της παροχής σε όλους αεροφωτογραφιών του Ιουλίου 2011 για όλη τη χώρα, με αυστηροποίηση των ποινών σε όσους δηλώσουν ψευδή στοιχεία και με την ενίσχυση του επιτελικού ρόλου της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων.
Για αυτό το λόγο, αναφέρει το ΥΠΕΚΑ, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μελετηθούν οι παραδοχές της υπό δημοσίευση απόφασης του ΣτΕ σε ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή του νόμου 4014 του 2011.
Πάντως, η απόφαση που έλαβε το ΣτΕ σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών έκρινε αντισυνταγματική την τακτοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς με πάγωμα της κατεδάφισής τους για 30 χρόνια (αφού καταβληθεί το σχετικό πρόστιμο), όπως επίσης έκρινε αντισυνταγματικό στο σύνολό του τονόμο 4014/2011 για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων και άλλων διατάξεων.