Ρόλο "λυτρωτή" φέρεται να έπαιξε το Συμβούλιο της Επικρατείας για έναν δάσκαλο που απολύθηκε από το δημόσιο, όπως επιθυμούσε, προκειμένου να ασχοληθεί με την επιχείρησή του.
Το θέμα πήρε έκταση όταν η αγγλική εφημερίδα Independent δημοσιοποίησε την απόφαση του ανώτατου ελληνικού δικαστηρίου.
Συγκεκριμένα, το ΣτΕ μετέτρεψε εξάμηνη πειθαρχική ποινή λόγω "παρατεταμένης αποχής από τα καθήκοντά του Ελληνα δασκάλου σε απόλυση".
Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, o 36χρονος επιχειρηματίας Άλεξ Χριστοδούλου είχε υποβάλλει την παραίτησή του στο δημόσιο σχολείο στο οποίο εργαζόταν ως καθηγητής πληροφορικής για να ασχοληθεί αποκλειστικά με την επιχείρησή του, αλλά περίμενε μάταια να γίνει αποδεκτή.
Όπως γράφει η εφημερίδα, ο Άλεξ Χριστοδούλου αποφάσισε πριν από δύο καλοκαίρια να ξεκινήσει την επιχείρηση νέων τεχνολογιών που είχε στο μυαλό του και για το λόγο αυτό υπέβαλε την παραίτησή του στο σχολείο όπου εργαζόταν.
Αρχικά το σχολείο δεν έκανε δεκτή την παραίτηση. "Μου είπαν ότι ήταν αργά για να υποβάλλω την παραίτηση και ότι έπρεπε να περιμένω τον επόμενο χρόνο. Δεν μπορούσα να το πιστέψω", δηλώνει ο κ. Χριστοδούλου.
Ορισμένοι αξιωματούχοι του επισήμαναν ότι διακινδύνευε να χάσει τη σύνταξή του με τη συμπεριφορά του, η οποία χαρακτηρίστηκε από τους ιθύνοντες "ανορθόδοξη", όπως αποκαλύπτει ο ίδιος. "Δε μπορούσαν να διανοηθούν ότι κάποιος θα παραιτείτο επειδή ήθελε να κάνει κάτι άλλο στη ζωή του", σχολιάζει ο κ. Χριστοδούλου.
Στη συνέχεια του δημοσιεύματος αναφέρεται ότι κατά την εννεαετή θητεία του στη δημόσια εκπαίδευση ο πρώην δάσκαλος είδε από κοντά το "θλιβερά δυσλειτουργικό ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα". Συνάδελφοί του προσέφεραν "πραγματική διδασκαλία" μόνο στα ιδιωτικά φροντιστήρια, ώστε να ενισχύσουν το εισόδημά τους.
Μια μειοψηφία αυτών έβαζαν ακόμα και χαμηλή βαθμολογία στους μαθητές τους για να τους ωθήσουν προς ιδιωτικά μαθήματα μετά το σχολείο.
Αυτό που ειπώθηκε στον κ. Χριστοδούλου ήταν ότι έπρεπε να μείνει εκτός δουλειάς για 21 συναπτές εργάσιμες αν ήθελε πραγματικά να παραιτηθεί. Τότε θα απολυόταν. Μετά από δύο μήνες αποχής από τα μαθήματα δεν υπήρχε ενημέρωση.
Όταν επικοινώνησε με το σχολείο, του είπαν ότι θα έπρεπε να περάσει από πειθαρχικό συμβούλιο και ότι αντιμετώπιζε τον κίνδυνο πιθανής αγωγής. Μετά από επτά μήνες έλαβε τελικά γράμμα με το οποίο του ανακοίνωναν πως η επιστολή παραίτησής του γινόταν δεκτή.
Ο ίδιος περιγράφει ότι, εκτός από το σχολείο, συγγενείς και φίλοι πίστευαν ότι η κίνησή του ήταν λανθασμένη, καθώς παρά το μέτριο μισθό των 1.300 ευρώ, οι είκοσι ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα και οι τρεις μήνες διακοπών καθιστούσαν τη δουλειά ως μία από τις καλύτερες δυνατές. "Ήταν το ελληνικό όνειρο" μιας εύκολης δουλειάς με γρήγορη συνταξιοδότηση, όπως λέει ο κ. Χριστοδούλου.
Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, δύο χρόνια μετά την παραίτησή του, έλαβε τηλεφώνημα από το υπουργείο Παιδείας ότι η παραίτησή του έχει ανακληθεί, ότι η καταβολή του μισθού του επαναρχίζει και ότι θα αντιμετωπίσει πειθαρχική δίωξη και αποβολή. "Με άλλα λόγια ήθελαν να τον ξαναπροσλάβουν για να τον απολύσουν και να τον συμπεριλάβουν στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που απολύονται ώστε να ικανοποιηθούν οι διεθνείς πιστωτές", αναφέρει η εφημερίδα.
Ο 36χρονος επιχειρηματίας δηλώνει ότι δε θέλει να λογίζεται ως απολυμένος. "Δεν πρέπει να τιμωρηθώ επειδή παραιτήθηκα. Αυτό είναι τρελό ακόμα και για την Ελλάδα", λέει χαρακτηριστικά.