Τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά και τα κακοήθη νοσήματα, και σύμφωνα με τα στοιχεία, στην ΕΕ καταγράφονται ετησίως 1,3 εκατ. τροχαία με 43.000 νεκρούς και 1,7 εκατομμύρια τραυματισμούς. Το κόστος από τα τροχαία ανέρχεται στο 1,3% του ΑΕΠ κάθε κράτους και στην ΕΕ ετησίως διατίθεται ποσό ύψους 160 δισ. ευρώ, το οποίο ισοδυναμεί με το 2% του ΑΕΠ της ΕΕ. Στην Ελλάδα, κάθε βαριά τραυματισμένος κοστίζει περίπου 30.000 ευρώ και κάθε ελαφριά τραυματισμένος 3.000 ευρώ. Η ελληνική οικονομία επιβαρύνεται ετησίως με πάνω από 14 εκατ. ευρώ για την πληρωμή συντάξεων ή αποζημιώσεων χωρίς να υπολογίσουμε την απώλεια εργατικού δυναμικού.
Δεκάλογος για την πρόληψη ατυχημάτων
Ο δεκάλογος με βασικές οδηγίες για την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, περιλαμβάνει τα εξής:
-Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα, τόσο πολλαπλάσιος είναι ο κίνδυνος εμπλοκής σε τροχαίο.
-Η απόσπαση της προσοχής αποτελεί σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης τροχαίου (χρήση κινητού τηλεφώνου, κούραση του οδηγού, δυνατή μουσική, έντονες συζητήσεις κ.ά.).
-Αρκετά τροχαία ατυχήματα οφείλονται στο ότι τα παιδιά ή οι συνεπιβάτες ενοχλούν και εκνευρίζουν τους γονείς - οδηγούς. Για να υπάρχει ηρεμία κυρίως σε μεγάλες διαδρομές να βεβαιωνόμαστε ότι τα παιδιά στο αυτοκίνητο έχουν κάποια ασφαλή παιχνίδια για να απασχολούνται.
-Να γίνεται χρήση ζώνης από όλους τους επιβάτες.
-Τα παιδιά πρέπει να κάθονται στο πίσω κάθισμα, σωστά δεμένα ανάλογα με το ύψος και το βάρος τους.
-Να μη γίνεται χρήση αλκοολούχων ποτών. Αν πρόκειται να πιούμε, επιλέγουμε τον οδηγό της παρέας που δεν πίνει για να μας οδηγήσει με ασφάλεια στο σπίτι.
-Προσοχή: ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά σε περίπτωση ταυτόχρονης λήψης φαρμάκων.
-Πριν από το ταξίδι φροντίζουμε να έχουμε κοιμηθεί καλά, ενώ κατά τη διάρκειά του πρέπει να κάνουμε κάθε 2 - 3 ώρες στάσεις για ξεκούραση ή ξεμούδιασμα.
-Να γίνεται πάντα χρήση κράνους και στολής προστασίας (για τους δικυκλιστές).
-Να μη χρησιμοποιείται η Λωρίδα Εκτάκτου Ανάγκης (ΛΕΑ).
Τα παραπάνω στοιχεία προέκυψαν στη σύσκεψη για την οδική ασφάλεια και την ετοιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας τόσο κατά τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα όσο και στη θερινή περίοδο, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) υπό τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο.