Έντονες αντιδράσεις από δημοσίευμα της Welt για τις αποζημιώσεις

Αρκετές αντιδράσεις έχει προκαλέσει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας “Die Welt”, το οποίο αναφέρεται στο ενδεχόμενο καταβολής του κατοχικού δανείου από τη Γερμανία στην Ελλάδα.

Το επίμαχο άρθρο συνοδεύεται από φωτογραφία ναζί αξιωματικών στην κατεχόμενη Αθήνα, με λεζάντα “οι Ναζί στο λίκνο της Δημοκρατίας” και αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την καταβολή του κατοχικού δανείου αλλά και της κατηγορηματικής άρνησης του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας.

“Ο Μανώλης Γλέζος αυτός ο βετεράνος ήρωας της ελληνικής αντίστασης ερεύνησε το ζήτημα, έγραψε βιβλία και ουδέποτε σταμάτησε να ζητεί την καταβολή των αποζημιώσεων στην Ελλάδα. Σε μια συνέντευξή του στη “Welt” πριν από λίγο καιρό υπογράμμισε πως η Γερμανία οφείλει περισσότερα από 160 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα” αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο.

Στο συγκεκριμένο άρθρο που έχει τίτλο “κύριε Σόιμπλε μιλήστε για τα χρέη του πολέμου”, γίνεται λόγος ακόμα και για τα αντιγερμανικά συνθήματα της αριστερής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, τα οποία μπορεί να σοκάρουν τη γερμανική κοινή γνώμη, κάνοντας λόγο για την πίεση που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσει από τη Γερμανία να πληρώσει τις υποχρεώσεις της για τα εγκλήματα της ναζιστικής κατοχής.

Πάρα πολλά είναι τα σχόλια αναγνωστών, τα οποία αντικατοπτρίζουν την αγανάκτηση του μέσου γερμανόφωνου αναγνώστη για τις απαιτήσεις της Ελλάδας μετά από περίπου επτά δεκαετίες καθώς και για τον χρόνο και τρόπο που η χώρα μας εκφράζει ένα τέτοιο αίτημα. “Δεν πρόκειται απλώς να ασχοληθώ ποτέ ξανά με την Ελλάδα. Ούτε για διακοπές δεν αξίζει να πάει κάποιος σε αυτή τη χώρα” αναφέρει χαρακτηριστικά ένας αναγνώστης, ενώ άλλο σχόλιο υποστηρίζει πως 160 δισεκατομμύρια ευρώ δεν κοστίζει ούτε ολόκληρη η Ελλάδα. “Αρχίζω να σιχαίνομαι την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη – μέλη της” αναφέρει άλλος αναγνώστης, ενώ τα περισσότερα σχόλια φέρεται να προέρχονται από γερμανόφωνους που δεν έζησαν την περίοδο του ναζισμού και αδυνατούν να κατανοήσουν για ποιο λόγο ένα κράτος –μέλος της Ε.Ε ζητεί κάτι τέτοιο από έναν εταίρο του.