Πρόγραμμα “Νέαρχος”: Θέσεις για νέους άνεργους ναυτικούς

Τo πιλοτικό πρόγραμμα απασχόλησης νέων ανέργων ναυτικών, με την επωνυμία "Νέαρχος", παρουσιάζει το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία έχει αντιδράσει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι κύριος σκοπός του ΓΕΝΕ, από ιδρύσεως του, είναι καθαρά και μόνον η μέριμνα για εξεύρεση εργασίας σε ήδη υπάρχοντες άνεργους Έλληνες ναυτικούς επί των πλοίων και όχι η θέσπιση προγραμμάτων μετάβασης από την εκπαίδευση στην εργασία.

Για την παρουσίαση του προγράμματος, πάντως, το υπουργείο πραγματοποιεί την Τετάρτη 24 Απριλίου ειδική ημερίδα στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, με στόχο να ενημερωθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης.

Πρόκειται για πρόγραμμα συνολικού ποσού 6.423.150 ευρώ και παρέχει κίνητρα σε άνεργους νέους ναυτικούς, ηλικίας από 18 έως 29 ετών, ώστε να αποκτήσουν δεξιότητες και εργασιακή εμπειρία επί πλοίου, να λάβουν ικανοποιητική αποζημίωση και να έρθουν σε επαφή με τους πιθανούς μελλοντικούς εργοδότες τους και να τους πείσουν για τις εργασιακές τους δυνατότητες.

Δικαιούχος του προγράμματος -που είναι το πρώτο που εφαρμόζεται στην Ελλάδα για την ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων νέων ναυτικών και συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ- είναι το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ).