Οι μισοί Έλληνες αδυνατούν να πληρώσουν τα φάρμακά τους

Μεγάλη δυσκολία στην πληρωμή των φαρμάκων του, αντιμετωπίζει περίπου ένας στους δύο Έλληνες, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Μελέτών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 56,7% των πολιτών αδυνατεί να πληρώσει, ενώ ένας στους δύο ανησυχεί πολύ για το εάν θα μπορέσει να τα πληρώνει τα επόμενα δύο χρόνια.

Επίσης το 25% των ασθενών που πάσχουν από χρόνια νοσήματα δηλώνουν ότι έχουν μειώσει τις δαπάνες για φαγητό, ηλεκτρινό και καύσιμα προκειμένου να καλύψουν την δαπάνη για τα φάρμακά τους.

Με βάση στα στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας, ο καθηγητής, Γιάννης Τούντας παρουσίασε την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την ανάπτυξη εθελοντικού προγράμματος ιατρο-ψυχο-κοινωνικής φροντίδας για απόρους, ανασφάλιστους και άλλες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού του λεκανοπεδίου Αττικής, με την ονομασία “ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΥΓΕΙΑΣ”.

Οι “ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΥΓΕΙΑ” στόχο έχουν να ενισχύσουν τις δημόσιες υπηρεσείς - δημοτικά πολυιατρεία, πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” - παρέχοντας εθελοντική συνεργασία με τους επίσημους φορείς υγείας. Για τον σκοπό αυτό θα συνάπτουν προγραμματικές συμφωνίες συνεργασίας με ενδιαφερόμενους δήμους.

Η επιστημονική επιτροπή σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας θα καταγράψει ως Συμμάχους Υγείας, πανεπιστημιακούς δασκάλους, επιστημονικούς συνεργάτες και φοιτητές που θα δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα, καθώς και όποιον άλλο μπορεί να συμμετάσχει εθελοντικά. Για δήλωση συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.symmaxoiygeias.uoa.gr ή να καλέσουν στα τηλέφωνα 210-7482015, 210-7487564, 210-7759962 για τη συμπλήρωση των αιτήσεων εθελοντισμού.