Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν την Τρίτη 16 Απριλίου τα πλοία, λόγω της 24ωρης προειδοποιητικής πανελλαδικής απεργίας, την οποία έχει κηρύξει η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, με αίτημα την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας.
Η απεργία, που περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες πλοίων, ξεκίνησε από τις 06:00 της Τρίτης και θα λήξει στις 06:00 της Τετάρτης 17 Απριλίου.
Στην απεργία, συμμετέχουν με στάσεις εργασίας η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), η Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ καθώς και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.
Η Ομοσπονδία ζητεί την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και την επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών, εν ενεργεία και συνταξιούχων, στο προ των μνημονίων και των σχετικών εφαρμοστικών νόμων καθεστώς.
Ζητούν επίσης την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων, αλλά και την άμεση εξόφληση δεδουλευμένων αποδοχών και αναδρομικών στα πληρώματα επιβατηγών πλοίων, ιδιαίτερα εκείνων της ακτοπλοΐας, που εξακολουθεί να καθυστερείται.
Τα ναυτεργατικά σωματεία έχουν προαναγγείλει για αύριο διαφορετικές συγκεντρώσεις. Οι διοικήσεις της ΠΕΜΕΝ (μηχανικών), ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ (κατώτερα πληρώματα μηχανής), ΠΕΕΜΑΓΕΝ (μάγειροι) και ΠΕΠΡΝ (πληρώματα ρυμουλκών) θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη, ενώ η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, έξω από υπουργείο Ναυτιλίας στην Ακτή Βασιλειάδη.
"Όσο χτυπάνε το ναυτεργατικό δυναμικό, πλήττουν τη ναυτιλία και την οικονομία. Αυτή τη στιγμή έχουμε 12 χιλιάδες άνεργους ναυτικούς και κάποιοι θέλουν να τους κάνουν περισσότερους", δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, Γιάννης Χαλάς, σχολιάζοντας το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας.