Πώς θα ήταν η Αθήνα αν κυκλοφορούσαν μόνο ποδήλατα!

Υποψήφια για ένα από τα βραβεία του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για το Ποδήλατο που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στη Βιέννη είναι η μελέτη για το Μητροπολιτικό Δίκτυο Ποδηλατοδρόμων της Αθήνας, που έχει σχεδιάσει η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

H ελληνική πρόταση, η οποία σημειωτέον μένει προς το παρόν αναξιοποίητη, είναι υποψήφια ανάμεσα σε άλλες 31 στην κατηγορία “Επιστήμη, Έρευνα και Ανάπτυξη”. Ο νικητής θα αναδειχθεί μετά από on- line ψηφοφορία. Όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν μπορούν να το κάνουν μέχρι και τη Δευτέρα 15 Απριλίου, στηρίζοντας την ελληνική προσπάθεια.

Η ελληνική πρωτοβουλία αφορά τη ανάπτυξη ενός ποδηλατικού δικτύου στην περιοχή της Αττικής. Πρόκειται για ένα δίκτυο ποδηλατόδρομων 226 χιλιομέτρων που φιλοδοξεί να διατρέχει όλο το Λεκανοπέδιο. Ένα σχέδιο που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά το δίκτυο των μετακινήσεων στην πολύβουη πρωτεύουσα.

Στόχος είναι να υπάρχει σύνδεση του Κέντρου της Αθήνας με ποδηλατόδρομους, με τα περισσότερα προάστια της Αττικής (βόρεια, νότια, ανατολικά και δυτικά). Η μελέτη προβλέπει επίσης τη δημιουργία 36 ποδηλατολωρίδων ταχείας κυκλοφορίας (fast lane routes). 

Για όσους επιθυμούν να ψηφίσουν μπορούν να το κάνουν εδώ

O ποδηλατικός χάρτης της Αθήνας σύμφωνα με το σχέδιο του Πολυτεχνείου.