Στη διάρκεια των δεκαετιών '50 έως '70 αρκετοί Έλληνες κατέφυγαν στην Αυστραλία, κυνηγώντας το ελληνικό όνειρο για ένα καλύτερο αύριο μακριά από την Ελλάδα. Αρκετοί είναι αυτοί που σήμερα επιδίδονται σε συγκρίσεις, παραλληλίζοντας το χθες με το σήμερα. Τα πράγματα όμως πέραν του δεδομένου, που είναι η οικονομική κρίση και οι δυσκολίες που φέρνει στο πέρασμά της, έχουν αλλάξει κατά πολύ. Κι αυτό γιατί αν κάποιος είχε στο μυαλό του την αθρόα μετανάστευση προηγουμένων ετών με προορισμό την Αυστραλία, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια που έχει θέσει η κυβέρνηση του κράτους της Ωκεανίας, είναι σε αρκετές των περιπτώσεων από περιοριστικά έως και αποτρεπτικά.
Πώς μπορείτε να σπουδάσετε στην Αυστραλία
Εξετάζοντας τον τρόπο, με τον οποίο κάποιος θα μπορούσε να βρεθεί εκεί για σπουδές, αυτό που βλέπουμε είναι ότι όλα εξαρτώνται από το επίπεδο σπουδών που θέλει κάποιος να ακολουθήσει. “Η αυστραλιανή κυβέρνηση, διαθέτει φοιτητική visa, η οποία δίνει το δικαίωμα εργασίας για part time απασχόληση 32 εβδομάδων το χρόνο και full time 20 εβδομάδων το χρόνο”, εξηγεί ο υπεύθυνος του γραφείου διασύνδεσης “Let's Go Study Australia”, Άγγελος Βαδάσης.
Προϋπόθεση για να μπορέσει να λάβει κανείς φοιτητική visa από το υπουργείο Μετανάστευσης είναι να εγγραφεί σε κάποια σχολή, καταβάλλοντας την ανάλογη προκαταβολή διδάκτρων. “Η σχολή του παρέχει στη συνέχεια έναν κωδικό, με την οποίο βγαίνει η φοιτητική visa. Η προκαταβολή αντιστοιχεί συνήθως στο πρώτο εξάμηνο των σπουδών”, σημειώνει ο κύριος Βαδάσης.
Επιλογές σπουδών
Επιλέγοντας κανείς το ταξίδι στην Αυστραλία για σπουδές, μπορεί να διαλέξει μεταξύ των προγραμμάτων γλωσσομάθειας, ELICOS, τα οποία απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να βελτιώσουν το επίπεδο των Αγγλικών τους και να αποκτήσουν το πιστοποιητικό γλωσσομάθειας IELTS, που είναι απαραίτητο για τη μόνιμη παραμονή τους στην Αυστραλία. Το υπουργείο Μετανάστευσης παρέχει φοιτητική visa, για οσους επιλέξουν να ακολουθήσουν τα προγράμματα γλωσομάθειας, ενώ η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική και η διάρκειά τους μονοετής.
Με δεδομένη τη ζήτηση που υπάρχει για τεχνικά επαγγέλματα, τα ινστιτούτα τεχνικής κατάρτισης (TAFE – VET), παρέχουν τενχική κατάρτιση, αντίστοιχη των ελληνικών ΤΕΙ και ΙΕΚ με δυνατότητα άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης.
Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η παρακολούθηση προγραμμάτων Bachelor και Μaster, σε πανεπιστήμια της Αυστραλίας. Τα προγράμματα αυτά δίνουν τη δυνατότητα να αποκτήσει κάποιος μετασπουδαστική visa. Το κόστος των σπουδών ξεκινάει από 5.500 το έτος και εξαρτάται από την κατεύθυνση που θα επιλέξει να ακολουθήσει κάποιος.
“Τo bachelor έχει διάρκεια τρία έτη. Υπάρχει μεγάλη συνάφεια με τη Μεγάλη Βρετανία στη μέθοδο και το επίπεδο σπουδών γι' αυτό και στην Αυστραλία αναγνωρίζονται αμέσως, πτυχία που προέρχονται από τη Γηραιά Αλβιόνα. Για να μείνει κανείς μόνιμα στην Αυστραλία, είναι απαραίτητο να έχει σπουδάσει ένα από τα επαγγέλματα της λίστας που έχουν ζήτηση. Το όριο ηλικίας για την έκδοση sponsorship visa μέσω του εργοδότη, - με διάρκεια 4 χρόνια και πλήρη δικαιώματα εργασίας – είναι τα 49 έτη. Επίσης, μετά από 2 χρόνια παραμονής, μπορεί κάποιος να ζητήσει permanent visa για μόνιμη παραμονή”, εξηγεί ο κύριος Βαδάσης. “Για να βγει sponsorship visa πρέπει o ενδιαφερόμενος να έχει πτυχίο της αντίστοιχης ειδικότητας, καθώς και πτυχίο IELTS με μικρότερο δυνατό σκορ 5,5”.
Σε ό, τι αφορά το κόστος του bachelor, κυμαίνεται γύρω στα 12.000 ευρώ το χρόνο και έχει τριετή διάρκεια. “Δύσκολα πάει κανείς εκεί για bachelor αν δεν έχει συγγενείς εκεί. Οι περισσότεροι πηγαίνουν για δεύτερη εξειδίκευση. Συχνό είναι το φαινόμενοι, κάποιοι να ξεκινούν για ένα χρόνο κάνοντας μαθήματα αγγλικών (γλωσσομάθειας) και στη συνέχεια αποφασίζουν τι θα σπουδάσουν, ενώ παράλληλα δουλεύουν”, λέει ο υπεύθυνος του “Let's go Study Australia”.
Τα μεταπτυχιακά προγράμματα έχουν μονοετή και διετή διάρκεια, ενώ τα διετή παρέχουν τη δυνατότητα για μετασπουδαστική βίζα για να μπορεί κάποιος να εργαστεί σε πλήρη απασχόληση με την προοπτική να βρει εργοδότη να του δώσει την sponsorship visa.
Τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Αυστραλία
Η αυστραλιανή κυβέρνηση καταρτίζει λίστα με τα επαγγέλματα που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι μηχανικοί αυτοκινήτων, τεχνικά επαγγέλματα, προγραμματιστές, σεφ, απόφοιτοι τουριστικών επαγγελμάτων, κομμωτές, οδοντοτεχνίτες, λογιστές, αρτοποιοί και αισθητικοί.
“Οι περισσότεροι Αυστραλοί δεν εξασκούν αυτά τα επαγγέλματα και προτιμούν να απασχολούν αλλοδαπούς”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο κύριος Βαδάσης.
“Πρωτεύοντα ρόλο για την επαγγελματική αποκατάσταση κατέχει το βιογραφικό. “Οι απόφοιτοι ξένων πανεπιστημίων που καταφεύγουν στην Αυστραλία για εξειδίκευση πρέπει να καταθέσουν τα χαρτιά τους στο επιμελητήριο της Αυστραλίας για να αναγνωριστεί και επίσημα η ειδικότητά τους και να μπορούν να αποκτήσουν sponsorship visa”
Η τουριστική visa και τα δικαιώματα που παρέχει
Η τουριστική visa δεν δίνει δικαίωμα εργασίας και έχει διάρκεια ένα χρόνο και αφορά μόνο όσους επισκέπτονται την Αυστραλία ως προορισμό αναψυχής.
Tα κριτήρια επιλογής φοιτητών και χορήγησης φοιτητικής visa
Σε πολλές περιπτώσεις, οι αιτούντες καλούνται να παράσχουν περαιτέρω πληροφορίες που να αποδεικνύουν ότι είναι γνήσιοι φοιτητές και ότι δεν έχουν υποβάλλει αίτηση για φοιτητική βίζα με σκοπό να εισέλθουν στην Αυστραλία για να εργαστούν. Δεν αποκλείεται να τους ζητηθεί από το υπουργείο Μετανάστευσης, ότι σκοπεύουν να μείνουν στην Αυστραλία προσωρινά για σπουδές, καθώς και δήλωση στην οποία θα περιγράφεται ο σκοπός παραμονής στην Αυστραλία.
Κι αν για κάποιους η χώρα των καγκουρό είναι ένα όνειρο, για άλλους ανάγκη και για κάποιους άλλους ευκαιριακή ή συνειδητή επιλογή, αυτό που προέχει πριν από ένα τέτοιο ταξίδι - στην άκρη του πλανήτη – είναι να έχει προηγηθεί ο ανάλογος προγραμματισμός και να αποτελεί συνειδητή επιλογή. Με δεδομένο ότι τα κριτήρια μετανάστευσης είναι αυστηρά, για να μπορέσει κάποιος να εξάσφαλίσει κάτι περισσότερο από την τουριστική visa, καλό είναι να απευθυνθεί στους αρμόδιους φορείς και φυσικά στην πρεσβεία της Αυστραλίας στην Ελλάδα για να ενημερωθεί αναφορικά με τους ακριβείς όρους και προϋποθέσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος.