Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της και εσχάτως, διώχνει τα παιδιά της και δη, τους επιστήμονές.
Πάνω από 120.000 Ελληνες επιστήμονες έχουν μεταναστεύσει από το 2010 σε περισσότερες από 70 χώρες του κόσμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα βιογραφικά όσων έχουν φύγει είναι πολύ "βαριά". Ο καθένας τους, που επέλεξε το δρόμο του εξωτερικού, κατέχει πολλαπλά βιβλία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά και εγκατέλειψε την Ελλάδα με την ελπίδα, αλλά και την προοπτική να βρει δουλειά επάνω στο αντικείμενο που σπούδαζε.
Οι περισσότεροι, πάντως, το καταφέρνουν. Το προφίλ τους σκιαγραφεί στην εφημερίδα "Έθνος" ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Λόης Λαμπριανίδης.
"Ο αριθμός των νέων επιστημόνων που μεταναστεύουν αντιστοιχεί στο 10% του επιστημονικού προσωπικού της Ελλάδας και θεωρείται πολύ υψηλός", δήλωσε ο κ. Λαμπριανίδης.
"Βασικός λόγος γι' αυτή τη μετανάστευση είναι η αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης για τους επιστήμονες. Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν επιχειρήσεις που να παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες ώστε να χρειάζονται εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό", προσέθεσε.
"Εκπαιδεύονται σε χώρες του εξωτερικού, αποκτούν τεχνογνωσία, επαγγελματική εμπειρία και γνωριμίες που θα τους φανούν πολύτιμα εργαλεία όταν αποφασίσουν να επιστρέψουν", υπογράμμισε επίσης, αφήνοντας έτσι κι ένα παράθυρο ανοικτό για πιθανή επιστροφή τους.
Σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη, πάντως, είναι αναγκαίο πλέον να γίνει στροφή της ελληνικής οικονομίας στην παραγωγή πιο σύνθετων προϊόντων και υπηρεσιών, προκειμένου να βελτιωθεί η θέση της χώρας στον διεθνή ανταγωνισμό και να αξιοποιήσει παραγωγικά το ανθρώπινο δυναμικό της. Αυτή η αλλαγή θα εξομαλύνει τη σχέση προσφοράς-ζήτησης και θα περιορίσει τη διαρροή επιστημονικού δυναμικού.