Ζώνη απόλυτης προστασίας του ναού Απόλλωνα Ζωστήρα

Ζώνη απόλυτης προστασίας του αρχαίου ναού του Απόλλωνα Ζωστήρα, ο οποίος βρίσκεται εντός του συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης, αποφασίστηκε να καθορίσει το ΤΑΙΠΕΔ, ενόψει της πώλησής της ξενοδοχειακής μονάδας.

Οι διεργασίες θα εκκινήσουν με αυτοψία σε χρόνο άμεσο από επιτροπή επιστημόνων, μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, οι οποίοι υπέβαλαν και το σχετικό αίτημα. Στόχος είναι να καθοριστεί η Ζώνη Α', απολύτου προστασίας του αρχαίου ναού.
 
Να σημειωθεί ότι ζώνες προστασίας ορίζονται γύρω από κάθε μνημείο, απλώς στην προκειμένη περίπτωση αυτό είχε καθυστερήσει. Συνεπώς, η απόφαση αυτή δεν θα επηρεάσει την επικείμενη πώληση του ξενοδοχείου, δεδομένου ότι τα αρχαία εξαιρούνται πάντα από αγοραπωλησίες, βάσει νόμου.

Πρόκειται, ωστόσο, για επιβεβλημένο μέτρο, πάντα κατά τον Αρχαιολογικό Νόμο, ώστε να ορίζεται με ακρίβεια ο περιβάλλων χώρος του μνημείου, που καθίσταται έτσι αδόμητος και μη αποδεχόμενος οποιαδήποτε επέμβαση. Στη συνέχεια, άλλωστε, θα ορισθούν ζώνες προστασίας και σε άλλες αρχαιότητες, που βρίσκονται στον Αστέρα, όπως η λεγόμενη Ιερατική οικία, πλησίον του ναού.