Χιλιάδες διδακτορικές διατριβές Ελλήνων ερευνητών και επιστημόνων, που συνιστούν μια σημαντική πηγή γνώσης, βρίσκονται πλέον συγκεντρωμένες σε ένα ανανεωμένο διαδικτυακό τόπο (στη διεύθυνση http://www.didaktorika.gr), ο οποίος προσφέρει βελτιωμένες δυνατότητες αναζήτησης, πλοήγησης και πρόσβασης στο πλήρες ψηφιακό περιεχόμενο. Πρόκειται για το ηλεκτρονικό Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών, του οποίου την ευθύνη συγκρότησης και διατήρησης έχει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).
Το Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών (ΕΑΔΔ) συγκεντρώνει τις διδακτορικές διατριβές που έχουν εκπονηθεί στα ελληνικά πανεπιστήμια από Έλληνες και ξένους διδάκτορες, καθώς και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού από Έλληνες διδάκτορες (αναγνωρισμένες από το ΔΟΑΤΑΠ).
Στο ηλεκτρονικό αποθετήριο του ΕΑΔΔ περιλαμβάνονται περισσότερες από 29.000 βιβλιογραφικές εγγραφές διατριβών, συστηματικά τεκμηριωμένες (με στοιχεία όπως τίτλος, περίληψη, συγγραφέας, επιστημονικό πεδίο, εκπαιδευτικό ίδρυμα, μέλη επιτροπής, έτος απονομής του διδακτορικού τίτλου, λέξεις-κλειδιά, χώρα, γλώσσα). Οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν το υλικό που τους ενδιαφέρει, χρησιμοποιώντας πολλαπλά φίλτρα.
Για περισσότερες από 20.500 διατριβές παρέχεται η ανοικτή πρόσβαση στο πλήρες κείμενο. Εκτός από τη δυνατότητα ξεφυλλίσματος και εκτύπωσης ανά σελίδα, οι χρήστες μπορούν επιπλέον να αποθηκεύσουν τη διατριβή σε μορφή αρχείου .pdf, μετά από την εγγραφή τους στο αποθετήριο και την αποδοχή των σχετικών όρων χρήσης (για προσωπική, μη εμπορική χρήση ή για εκπαιδευτικούς/ερευνητικούς σκοπούς). Οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν, επίσης, να παραγγείλουν online μια διατριβή σε έντυπη μορφή ή σε CD/DVD.
Το ΕΚΤ, βάσει νόμου, είναι από το 1985 ο υπεύθυνος φορέας για την τήρηση του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών. Το μεγαλύτερο ποσοστό των διατριβών που περιλαμβάνονται στο ΕΑΔΔ έχει εκπονηθεί από το 1985 και μετά, ενώ ένα μικρό ποσοστό διατριβών (περίπου 6%) αφορά την περίοδο 1932-1985. Το έντυπο αρχείο περισσότερων από 30.000 διδακτορικών διατριβών διατηρείται στη Βιβλιοθήκη Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΚΤ, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
Το ΕΚΤ συμμετέχει ενεργά στο διεθνές δίκτυο DART-Europe, μια συνεργασία μεταξύ ερευνητικών βιβλιοθηκών και κοινοπραξιών βιβλιοθηκών ανά την Ευρώπη, με σκοπό τη βελτίωση της πρόσβασης στις ευρωπαϊκές διδακτορικές διατριβές. Έτσι, διαθέτει τις ελληνικές διδακτορικές διατριβές στην ευρωπαϊκή πύλη DART (www.dart-europe.eu), η οποία παρέχει ανοικτή πρόσβαση σε περισσότερες από 400.000 διδακτορικές διατριβές από 27 ευρωπαϊκές χώρες, μέσα από ένα ενιαίο περιβάλλον αναζήτησης και πλοήγησης.