Η απάτη είναι παντού…

Η απάτη έχει άπειρες μορφές και εν μέσω κρίσης τα φαινόμενα αυξάνονται. Μπορεί να αφορά υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ, έως και τη γραφική ύλη που παίρνουν οι υπάλληλοι από τους χώρους εργασίας για να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους στο σχολείο. Ωστόσο, τώρα είναι η ευκαιρία για πρόληψη και καταστολή με απλά βήματα, χωρίς ιδιαίτερο οικονομικό κόστος.

Τα παραπάνω τονίστηκαν στη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα "Αντιμετώπιση κρουσμάτων απάτης - πρόληψη - έγκαιρη ανίχνευση - καταστολή" που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αποθήκη Γ' του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

"Απάτη είναι το οτιδήποτε. Μου αρκεί να υπάρχει σκοπιμότητα. Ίδιον όφελος. Κάποιος να κερδίζει. Το μέγεθος δεν μετράει. Δεν υπάρχουν μικρές και μεγάλες απάτες. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Η απάτη μας αφορά όλους, δεν εξαιρείται κανείς και η ανοχή μας πρέπει να είναι μηδενική", ανέφερε ο Γιώργος Πελεκανάκης, πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου κατά της Απάτης.

Συνήθως το περιβάλλον στο οποίο "γονιμοποιείται" η απάτη, μεταξύ άλλων, είναι: φτωχή ή ανύπαρκτη διοίκηση, ατελής οργανωτική δομή και υποστήριξη, ανυπαρξία διαδικασιών, μίζερο εργασιακό περιβάλλον, κακώς εννοούμενη συναδελφική αλληλεγγύη, ακαταστασία στην αρχειοθέτηση και φύλαξη των εγγράφων, εύκολη ή χωρίς έλεγχο πρόσβαση στο αρχείο.

Επιπλέον, ένας άνθρωπος που μπορεί να διαπράξει απάτη συνήθως έχει ορισμένα χαρακτηριστικά: είναι έξυπνος, αγαπητός και αποκτά την πλήρη εμπιστοσύνη, πρόθυμος να βοηθήσει σε εργασίες που δεν ανήκουν στο δικό του πεδίο, μπαίνει σε πειρασμό να δοκιμάσει τα όρια του, αναλαμβάνει κινδύνους και είναι πρόθυμος να παρακάμψει τους κανόνες, κατά τη διάρκεια των διακοπών δεν απομακρύνεται από την εργασία του, δημιουργεί την εικόνα του αναντικατάστατου, γίνεται άπληστος, έχει ένα οικογενειακό ή προσωπικό πρόβλημα, έχει ακριβά χόμπι και τρόπο ζωής πέρα από τα μέσα που διαθέτει.

Με εξαίρεση τις απάτες που μπορούν να συμβούν σε ιδιωτικούς και δημόσιους τομείς εργασίας, στην εκδήλωση μίλησε και ο επικεφαλής διαδικτυακής ασφάλειας στη Microsoft και επί 20 χρόνια ειδικός πράκτορας του FBI, Αμερικανός, 'Εντουαρντ Γκίμπσον.

Ο κ.Γκίμπσον εστίασε στην "κουλτούρα του ναι", δηλαδή στο γεγονός ότι οι περισσότεροι που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, "έξυπνα" κινητά τηλέφωνα, αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, νομίζουν πως γνωρίζουν τα πάντα και δεν διαβάζουν προσεκτικά τις οδηγίες.

"Δεν δίνουμε σημασία στον κίνδυνο που είναι μπροστά μας. Είμαστε η γενιά των "ναι". Δεν διαβάζουμε τους όρους, τις οδηγίες, δεν ενημερωνόμαστε σωστά, νομίζοντας πως είμαστε έξυπνοι, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να πέσουμε θύματα απάτης. Πόσοι από εσάς που είσαστε μέλη στο Facebook διαβάσατε προσεκτικά τις οδηγίες; Μέσα από την προσωπική μας σελίδα τους λέμε τα πάντα. Τα παιδιά μας λένε τα πάντα. Και μπορούν να τα ξέρουν κάποιοι στην άλλη γωνιά του πλανήτη. Η τεχνολογία είναι σπουδαία όμως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί", είπε, μεταξύ άλλων, ο κ.Εντουαρτς.

Στη σύγχρονη ηλεκτρονική απάτη και στις διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου στάθηκε και ο ταξίαρχος, αναπληρωτής διευθυντής Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Εμμανουήλ Σφακιανάκης. Οι μορφές εγκληματικότητας μέσω διαδικτύου μπορούν να αφορούν παιδική πορνογραφία, απάτες μέσω internet, πιστωτικές κάρτες, διακίνηση ναρκωτικών, εγκλήματα στα chat rooms, προσωπικά δεδομένα και εγκλήματα κυβερνοεμπορίου.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο κατά της Απάτης (Hellenic ACFE), με την αρωγή της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και την υποστήριξη του δημοσιογραφικού συγκροτήματος "Μακεδονία".