Έφυγε ο Άντριου Άθενς

Ο γνωστός παράγοντας της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και πρώτος πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), Άντριου Άθενς, έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών, στην πόλη του, στο Σικάγο.

Ο 'Αντριου 'Αθενς ταυτίστηκε με την προσπάθεια οργάνωσης και συντονισμού του απανταχού Ελληνισμού και έφερε τον τίτλο του επίτιμου προέδρου του ΣΑΕ. Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης δράσης του στα ομογενειακά δρώμενα συμμετείχε σε αρκετούς φορείς, ξεχωρίζοντας κυρίως για τη δραστηριότητά του στο "ελληνικό λόμπι" στην Ουάσιγκτον, μαζί με τον Έντι Μανάτο, τον Φίλιπ Κρίστοφερ και άλλα στελέχη της Ομογένειας.

Τα τελευταία χρόνια συνεργάστηκε με τον Συντονιστή ΣΑΕ ΗΠΑ Θεόδωρο Σπυρόπουλο και το όνειρό του ήταν να παραμείνει ο Ελληνισμός ενωμένος για την στήριξη και την ανόρθωση της Ελλάδας, όπως τόνιζε συχνά. Όλα αυτά τα χρόνια δραστηριοποιήθηκε για την προβολή των ελληνικών ζητημάτων και κυρίως του Κυπριακού, του θέματος της ονομασίας της πΓΔΜ και των τουρκικών απειλών στο Αιγαίο, καθώς και για τα θρησκευτικά δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Τιμήθηκε τόσο από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Πατριαρχείο, όσο και από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Κογκρέσο, αλλά και από αρκετούς αμερικανούς οργανισμούς.

Γεννήθηκε το 1922 στο Σικάγο των ΗΠΑ από γονείς Έλληνες μετανάστες. Το πλούσιο σε προσφορά έργο του προς τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία επάξια τον κατατάσσει στις εξέχουσες ηγετικές προσωπικότητες του Ελληνισμού της Διασποράς.

Διατέλεσε πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) από την ίδρυσή του (1995) μέχρι το Δεκέμβριο του 2006, όταν η 6η Παγκόσμια Συνέλευση τον ανακήρυξε ομόφωνα επίτιμο πρόεδρο.

Το Μάιο του 1979 του απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο του Αγίου Βαρνάβα της Εκκλησίας της Κύπρου σε αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς του προς τον λαό της μεγαλονήσου.

Από το 1995 με την ίδρυση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), ο 'Αθενς αγωνίστηκε να ενώσει και να ενδυναμώσει τον Ελληνισμό της Διασποράς. Είχε διανύσει τα τελευταία δέκα χρόνια εκατομμύρια μίλια ταξιδεύοντας σε όλες τις ηπείρους. Έργο ζωής και ανιδιοτελής προσφοράς αποτελεί το Hellenicare, ένα Πρόγραμμα Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης και Φιλανθρωπικής Βοήθειας, που ιδρύθηκε με δική του πρωτοβουλία το 1997. Μέσω του προγράμματος έχουν ιδρυθεί επτά ιατρικά κέντρα σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (Γεωργία, Ουκρανία, Αρμενία), αλλά και στην Αλβανία, όπου προσφέρονται δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες σε ελληνικής και μη καταγωγής πολίτες.