Εξακολουθούν να πληρώνονται από το ελληνικό δημόσιο, μέσα από τη φυλακή, οι συνεργάτες του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, παρά τις ποινές φυλάκισης που τους επιβλήθηκαν από τη δικαιοσύνη.
Υπαίτια για τις καθυστερήσεις στην ακύρωση της μισθοδοσίας ή στη διαδικασία απομάκρυνσης των επίορκων υπαλλήλων είναι τα πειθαρχικά συμβούλια των δημοσίων υπηρεσιών. Τα πειθαρχικά συμβούλια όχι μόνο δυσκολεύονται να βγάζουν αποφάσεις, αλλά το τελευταίο διάστημα δε συνεδριάζουν καν.
Το αποτέλεσμα είναι ότι, παρά το γεγονός ότι η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί, οι υπάλληλοι συνεχίζουν να πληρώνονται από την υπηρεσία τους.
Το ίδιο πρόβλημα παρατήρησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, παρότι ζήτησε ο ίδιος την απομάκρυνση των επίορκων υπαλλήλων της ΕΡΤ, όπως δήλωσε στην τηλεόραση του ANT1.
Ο Παναγιώτης Σαξώνης και ο Γιώργος Γκαϊδατζής λαμβάνουν μέσα από τη φυλακή το 50% του μισθού τους. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει απόφαση απόλυσής τους από τα πειθαρχικά συμβούλια. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαξώνης καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και εννέα χρόνια κάθειρξη και ο κ. Γκαϊδατζης δέκα χρόνια κάθειρξη με αναστολή και αφέθηκε ελεύθερος.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης κ. Θωμά Ψαρρά, οι δύο υπάλληλοι τελούν σε αργία, κάτι που σημαίνει ότι συνεχίζουν να πληρώνονται βάση του νόμου.
Ο κ. Ψαρράς, σύμφωνα με το protothema.gr, επιβεβαιώνει πως οι δύο υπάλληλοι του δήμου βρίσκονται στη μισθοδοσία της δημοτικής αρχής και ότι μέχρι να συνεδριάσει το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο ο Παναγιώτης Σαξώνης που καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, θα παίρνει το μισό μισθό του μέσα στη φυλακή.
Ο ίδιος ομολόγησε τη συμμετοχή του στην υπεξαίρεση στο δήμο Θεσσαλονίκης. Από τη θέση του ταμία, όπου βρισκόταν, διευκόλυνε στην υπεξαίρεση και καταδικάστηκε, συν τοις άλλοις, για πλαστογραφία κατ' εξακολούθηση με την επιβαρυντική διάταξη περί καταχραστών Δημοσίου και ξέπλυμα χρήματος. Όλο το διάστημα που διήρκησαν οι ανακρίσεις και μετά την σχετική Ένορκη Διοικητική Εξέταση, ο κ. Σαξώνης είχε τεθεί σε αργία.
Η περίπτωση του πρώην διευθυντή της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου Γιώργου Γκαϊδατζή είναι διαφορετική. Όσο διάστημα μεσολάβησε μέχρι την καταδικαστική απόφαση, σύμφωνα με τον κ. Ψαρρά, ήταν εν ενεργεία υπάλληλος του δήμου. Επειδή δεν συγκαλούνταν τα πειθαρχικά συμβούλια, είχε αναγκαστεί να πάρει άδεια άνευ αποδοχών. Όταν επιβλήθηκε η ποινή από τη δικαιοσύνη τέθηκε σε αναγκαστική αργία, απ’ όπου όμως θα συνεχίσει να λαμβάνει το μισό του μισθού του.
Η καθυστέρηση στη σύγκληση των συμβουλίων έχει γίνει αντιληπτή από την Τρόικα και γι’ αυτό τον λόγο απορρίπτονται τους ισχυρισμούς του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη ότι θα προχωρήσει άμεσα σε απομάκρυνση δημοσίων υπαλλήλων.