Οι ελεγκτικές Αρχές περνούν από... κόσκινο τους φακέλους δημοσίων υπαλλήλων σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν οι επιτήδειοι που έχουν δηλώσει ψευδή προσόντα.
Όσοι βρεθούν να έχουν διοριστεί με πλαστά πιστοποιητικά, θα διωχθούν και αυτοί πειθαρχικά και θα δουν την έξοδο από το Δημόσιο.
Σε πολλές περιπτώσεις, έχει παρατηρηθεί παραποίηση τίτλων σπουδών. Συγκεκριμένα, υπάλληλοι έχουν δηλώσει βαθμολογίες κατά πολύ υψηλότερες από αυτές που πραγματικά είχαν με στόχο να κερδίσουν μόρια.
Δεν είναι, όμως, το μοναδικό τέχνασμα. Με εξαετή προϋπηρεσία ως διευθυντής σε σχολείο στους Θρακομακεδόνες εμφανίστηκε διεκδικητής για θέση σχολικού συμβούλου. Οπως είχε δηλώσει, κατείχε τη θέση του διευθυντή από το 2005, με μόνη λεπτομέρεια πως το συγκεκριμένο σχολείο ιδρύθηκε το 2006.
Άλλος εκπαιδευτικός είχε "βαφτίσει" ως μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών ένα απλό σεμινάριο που παρακολούθησε στο πλαίσιο επιμορφωτικών προγραμμάτων κάποιου ιδρύματος, ενώ δεκάδες είναι τα περιστατικά που δηλώνουν γνώση ξένων γλωσσών ή υπολογιστών χωρίς να κατέχουν κάποιο από τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά.
Υπάλληλοι έχουν εντοπιστεί επίσης με ψευδή δικαιολογητικά για την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, όπου για παράδειγμα υπήρξαν περιπτώσεις που απαιτούνταν να είναι κατηγορίας Ι-1 και στην πραγματικότητα διέθεταν χαρτί Ι-2, Ι-3, Ι-4 ή ακόμη και Ι-5.
Το τεστ δεξιοτήτων που διοργάνωσε το ΑΣΕΠ και έδινε επιπλέον μόρια σε υποψήφιους για διορισμό στο Δημόσιο αποτέλεσε επίσης πεδίο για πλαστογραφίες. Υπάλληλοι είχαν δηλώσει ότι έλαβαν στο τεστ 292,5 μόρια στα 300 που ήταν το ανώτατο. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, δεν είχαν λάβει καν μέρος σε αυτό!