Κι ενώ ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος πέρασε τη δεύτερη νύχτα του στις φυλακές Διαβατών με το μυαλό του στην έφεση, τα δύσκολα για εκείνον τώρα αρχίζουν.
Δεκτό έκανε, πάντως, η διοίκηση των φυλακών Διαβατών το αίτημά του για αλλαγή κελιού. Το γεγονός έκανε γνωστό η σύζυγός του, Ελένη, η οποία τον επισκέφθηκε και την Παρασκευή στις φυλακές μαζί με συγγενείς, ενώ την Πέμπτη συνοδευόταν από τον παλιό συναθλητή του "φτερωτού γιατρού", τον Γιώργο Μικελίδη.
Ο κ. Παπαγεωργόπουλος μεταφέρθηκε σε κελί, όπου και πάλι συνολικά κρατούνται δέκα άτομα, πλην όμως στην πλειονότητά τους Ελληνες. Στο ίδιο κελί μεταφέρθηκε λίγο αργότερα, σύμφωνα με πληροφορίες και ο Μιχάλης Λεμούσιας.
Ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης προμηθεύτηκε τηλεκάρτα για να μπορεί να τηλεφωνεί στη σύζυγο και σε άλλους οικείους του, ενώ υποχρεώθηκε να παραδώσει γραβάτα και ζώνη, που απαγορεύονται στα σωφρονιστικά καταστήματα.
Ο κ. Παπαγεωργόπουλος έχει πρόσβαση σε τηλεόραση και μπορεί να παρακολουθεί ειδήσεις και ενημερωτικά προγράμματα, μεγάλο μέρος των οποίων αφιερώνεται στον ίδιο και στην καταδικαστική απόφαση.
Εξερχόμενη των φυλακών η Ελένη Παπαγεωργοπούλου γνωστοποίησε ότι εντός της ημέρας θα διανεμηθεί ανακοίνωση του συζύγου της, για τον οποίο δήλωσε: "Δόξα τω θεώ, είναι καλά".
Στο μεταξύ, μετά την καταδίκη του τέως δημάρχου και την ενοχή του για υπεξαίρεση πάνω από 17 εκατομμυρίων ευρώ, τα αναπάντητα ερωτήματα αφορούν την πορεία που ακολούθησε το χρήμα που υπεξαιρέθηκε και το πού βρίσκεται τώρα.
Οι απαντήσεις θα δοθούν μέσα από τις δύο άλλες υποθέσεις για τις οποίες κατηγορείται ο τέως δήμαρχος, μαζί με τον... αχώριστο συνεργάτη του, Μιχάλη Λεμούσια.
Πρόκειται για την υπόθεση "Παγίας Προκαταβολής", που αφορά τις χρηματικές διαδρομές της υπεξαίρεσης και εκείνη περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η οποία θα καταδείξει αν ευσταθούν οι κατηγορίες περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Πάντως, η σύζυγος του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, Ελένη διακηρύττει ότι τα 2.000.000 ευρώ που φέρεται να έχει σε τράπεζες ο άνδρας της είναι χρήματα, τα οποία έχουν προκύψει από προσωπικές τους οικονομίες.
Σύμφωνα με την προχθεσινή δικαστική απόφαση που προκάλεσε σοκ στο πανελλήνιο, το ποσό της υπεξαίρεσης στο δημοτικό ταμείο της Θεσσαλονίκης ανέρχεται σε 17,9 εκατ. ευρώ. Ποσό 1,7 εκατ. ευρώ κράτησε ο πρώην ταμίας του Δήμου Παναγιώτης Σαξώνης ενώ τα υπόλοιπα ποσά αγνοούνται. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανέφερε κατά τη διάρκεια της δίκης ότι τα εν λόγω κλεμμένα εκατομμύρια "αποκρύφτηκαν σε άγνωστες οικονομικές περιοχές".
Μέρος των χρημάτων αυτών διαπιστώθηκε ότι κατέληξε στον κοινό τραπεζικό λογαριασμό Λεμούσια - Παπαγεωργόπουλου στην Τράπεζα Κύπρου ενώ μεγάλα ποσά, περίπου 400.000 ευρώ φαίνεται ότι έγιναν μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Πέρα από αυτά τα ποσά, τα υπόλοιπα αγνοούνται.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία καταλογισμού από το Ελεγκτικό Συνέδριο ποσών που πρέπει να επιστραφούν από τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και άλλους κρατουμένους. Τα ποσά αυτά φτάνουν τα 5,7 εκατ. ευρώ και αφορούν την οικονομική διερεύνηση μέχρι το οικονομικό έτος 2001.
Το επόμενο διάστημα η νομική υπηρεσία του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως προανήγγειλε ο εν ενεργεία δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, θα καταθέσει σειρά αγωγών στα αστικά δικαστήρια διεκδικώντας αποζημιώσεις από τους εμπλεκομένους, ενώ αγωγές εκκρεμούν εις βάρος της εταιρείας ορκωτών ελεγκτών, οι οποίοι βεβαίωναν επί χρόνια ότι τίποτα μεμπτό δεν συνέβαινε στη διαχείριση του ταμείου.