Kεμπάπ και σαλάμι που περιείχαν κρέας αλόγου διατίθενται στην ελληνική αγορά, όπως αποκάλυψαν αυτή τη φορά οι εργαστηριακοί έλεγχοι του ΕΦΕΤ.
Ο Φορέας ανακοίνωσε άλλα δύο προϊόντα τα οποία αποκαλύφθηκε μετά την ανάλυση DNA που έγινε στα ισάριθμα δείγμα.
Βρέθηκαν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μετά από ελέγχους που έκανε η αντίστοιχη περιφερειακή διεύθυνση του ΕΦΕΤ.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε o ΕΦΕΤ, πρόκειται για τα κάτωθι προϊόντα:
Κατεψυγμένο "Κεμπάπ τύπου Αρμένικο", με εμπορική ονομασία "ΑΡ-ΚΑΣ", σε συσκευασία του 1kg, παρασκευαστής – συσκευαστής "Αφοί Μπατανιάν, ΒΙ.ΠΕ. Κορωπίου", το οποίο διετίθετο από το σούπερ μάρκετ "ΜΕΤΡΟ ΑΒΕΕ, Υποκατάστημα της Καβάλας".
Σαλάμι Βοδινό με εμπορική ονομασία "Destan", σε συσκευασία των 500g, που παρασκευάσθηκε από την Ολλανδική εταιρεία DEMKA GmbH, με αριθμό έγκρισης NL 77 EG, το οποίο διατίθετο από το παντοπωλείο "Γιακούπ Γιακούπ, Φίλυρα Σάππων, Ροδόπης".
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου των ανωτέρω προϊόντων από την ελληνική αγορά και έχουν ήδη ξεκινήσει σχετικοί έλεγχοι.
Ο ΕΦΕΤ ενημερώνει τους Έλληνες καταναλωτές ότι όσον αφορά τους μέχρι σήμερα εργαστηριακούς ελέγχους, σε όλο το εύρος της διατροφικής αλυσίδας, έχουν ληφθεί 84 δείγματα που αφορούν σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων. Από τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των τριάντα τριών 33 δειγμάτων που έχουν μέχρι στιγμής αναλυθεί έχουν υπάρξει συνολικά τέσσερα 4 θετικά δείγματα.
Τα δύο προηγούμενα ήταν μπάλες κρέατος ρουμανικής προέλευσης και ανακοινώθηκαν την Τετάρτη.
Επισημαίνεται ότι ο ΕΦΕΤ και η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων όλης της χώρας, συνεχίζουν να πραγματοποιούν ελέγχους σχετικά με την ύπαρξη DNA αλόγου σε διάφορα τρόφιμα. Στην περίπτωση και άλλων θετικών αποτελεσμάτων θα παρθούν άμεσα τα προβλεπόμενα μέτρα και θα ακολουθήσει σχετική ενημέρωση.
Ύποπτες τρεις Ελληνικές εταιρείες
Στο μεταξύ, στο "μικροσκόπιο" εισαγγελικής έρευνας για πιθανή διακίνηση αλογίσιου κρέατος μπαίνουν τρεις εταιρείες από τη Θεσσαλονίκη, στις οποίες ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.
Την προκαταρκτική έρευνα διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών και αφορά δύο εταιρείες με έδρα τη Σταυρούπολη και μία την Ιωνία.
Σύμφωνα με την παραγγελία που δόθηκε στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, ζητείται να ελεγχθούν όλα τα παραστατικά αγοράς κρεάτων, να διαπιστωθεί αν και πού διακινήθηκαν οι συγκεκριμένες ποσότητες, αλλά και να διενεργηθεί ο απαραίτητος έλεγχος ασφάλειας των τροφίμων.
Παραλληλα, ο Γάλλος υπουργός Προστασίας του Καταναλωτή, Μπενουά Αμόν, ανακοίνωσε σήμερα ότι τα προμαγειρεμένα φαγητά που αποσύρθηκαν από τη γαλλική αγορά επειδή περιείχαν κρέας αλόγου μπορεί να διανεμηθούν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, οι οποίες θα ενημερωθούν προηγουμένως για το περιεχόμενό τους.