Αν αναλογιστούμε ότι αυτή τη στιγμή το 1/3 των ελληνικών νοικοκυριών – 3.000.000 στο σύνολο - , έχει στην ιδιοκτησία του εκτός από κύρια κατοικία και εξοχική, μπορούμε να καταλάβουμε τη σημασία που έχει να προστατεύσουμε το εξοχικό μας από πιθανά χτυπήματα ληστών, οι οποίοι ενδεχομένως θα εκμεταλλευτούν τη μακρόχρονη απουσία μας.
“Ένα εξοχικό σπίτι, για να προστατευθεί, θέλει - εκτός από μία καλή πόρτα - και παράθυρα ασφαλείας. Στα παράθυρα χρειαζόμαστε κάγκελα ασφαλείας με κρυφή κλειδαριά ή σιδεριές - πλαίσια, οι οποίες στηρίζουν τα ειδικά αντιβανδαλιστικά τζάμια, τα οποία ραγίζουν, αλλά δεν καταρρέουν με τα χτυπήματα”, εξηγεί ο ιδιοκτήτης της εταιρείας συστημάτων ασφαλείας, Key – Lock Centre, Σταύρος Τσώμος.
Τα κάγκελα ασφαλείας, τα οποία τοποθετούνται έξω από το παράθυρο, μπορεί να είναι σταθερά ή πτυσσόμενα. “Τα πτυσσόμενα έχουν κάποιες αδυναμίες, καθώς μπορεί κανείς να τα παραβιάσει πιο εύκολα”, λέει ο κύριος Τσώμος. Μία ακόμα λύση είναι η τοποθέτηση παντζουριών από χάλυβα, με περσίδες ανακλινόμενες, όπως στα παλιά ξύλινα πατζούρια, που είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να επιλέξει κανείς, αλλά έχει αρκετά υψηλό κόστος.
"Ληστές εισβάλλουν στα σπίτια σηκώνοντας ακόμα και τη συλλογή με τα αυτοκινητάκια μινιατούρες"
Περιγράφει αρκετές χαρακτηριστικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι διαρρήκτες εισβάλλουν σε εξοχικά και δεν αγγίζουν τίποτα, ενώ, αντίθετα, άλλες φορές αναποδογυρίζουν με μένος όλα τα έπιπλα. “Μου έχει τύχει να πάω σε σπίτι, όπου έχουν πάρει το ουίσκι από την κάβα, τα δερμάτινα, ακόμα και τη συλλογή με αυτοκινητάκια μινιατούρες. Έκαναν πραγματική μετακόμιση. Σε άλλη περίπτωση, εντόπισαν τα τιμαλφή, σαν να ήξεραν το σπίτι, και δεν ανακάτεψαν τίποτα. Δεν θα ξεχάσω, όταν φόρτωσαν ολόκληρη την οικοσκευή, τις κουρτίνες, το πλυντήριο και την κουζίνα. Είναι πολλοί και διαφορετικοί οι τρόποι δράσης και συμπεριφοράς”, αναφέρει ο κύριος Τσώμος.
Απαραίτητη είναι η ύπαρξη ενός καλού συστήματος συναγερμού. Όλοι οι συναγερμοί μπορούν να μας ειδοποιήσουν ακόμα τηλεφωνικά – με αυτόματη κλήση στο κινητό ή στο σταθερό μας - ότι κάποιος παραβιάζει το χώρο μας. “Ο κλέφτης φοβάται πολύ το θόρυβο του συναγερμού – του χαλάει του δουλειά -, ενώ παράλληλα έχει αντίπαλο το χρόνο”, επισημαίνει ο ιδιοκτήτης της Κey - Lock Centre.
Όπως διευκρινίζει, ακόμα και για τα συστήματα συναγερμού υπάρχουν αντίμετρα από τους κλέφτες. Μία εξωτερική σειρήνα μπορεί να σιγήσει, αν την ψεκάσουν με αφρό πολυουρεθάνης. Ένας ληστής μπορεί, επίσης, να κόψει νωρίτερα το ρεύμα, με αποτέλεσμα να εξαντληθεί η μπαταρία και να διακοπεί η λειτουργία του συναγερμού. “Συστήματα με μαγνητικό αισθητήρα, τα οποία είναι αρκετά φθηνά, μπορεί κανείς εύκολα να τα απομονώσει”, τονίζει ο κύριος Τσώμος.
Αν έχουμε μία καλή πόρτα βαρέως τύπου στην περίφραξη του εξοχικού, μπορούμε να τοποθετήσουμε διάφορες κλειδαριές, οι οποίες δεν βανδαλίζονται. Ο χρόνος, που χρειάζεται για να παραβιαστούν συνήθως, είναι αρκετά μεγάλος. Οι κλειδαριές τοποθετούνται στο εσωτερικό – κρυφές – και δεν είναι εύκολη η πρόσβαση του διαρρήκτη. “Η κλειδαριά βρίσκεται μέσα σε μεταλλική κατασκευή, λαμβάνει εντολή από ένα τηλεχειριστήριο ή από έναν αισθητήρα, που δεν είναι ορατός. Πρέπει να κάνει κάποιος κομμάτια την πόρτα για να μπει”, λέει ο κύριος Τσώμος.
Και ο κύριος Τσώμος, με τη σειρά του, τονίζει ότι όλες οι κλειδαριές χρηματοκιβωτίου έχουν περάσει στην ιστορία. "Οι ληστές δημιούργησαν ομοίωμα κλειδιού, το οποίο διαθέτει πιράκια, που με την πίεση αλλάζουν θέση και προσαρμόζονται στην κλειδαριά, ενώ παίρνουν το σχήμα του κλειδιού μας, ξεκλειδώνοντας αθόρυβα και γρήγορα", επισημαίνει.
Ως λύση, προτείνει μια κλειδαριά, την οποία διαθέτει η εταιρεία του, και τοποθετείται στο εσωτερικό της πόρτας. Αυτή “βλέπει” όταν κλειδώνουμε την πόρτα, ενεργοποιείται και την μπλοκάρει. “Ο συγκεκριμένος μηχανισμός λειτουργεί με κάρτα. Πλησιάζοντάς τον, δημιουργείται πηνείο, φορτίζεται η κάρτα και ελέγχει αν η κάρτα είναι αυτή, η οποία ταιριάζει, απελευθερώνοντας την κλειδαριά. Αν βάλουμε το κλειδί, χωρίς να ξεμπλοκάρουμε την κλειδαριά με την κάρτα, δεν ξεκλειδώνει η πόρτα και αρχίζει να χτυπάει ένας διαπεραστικός συναγερμός”, σημειώνει.
“Για να διαρρήξει μία τέτοια κλειδαριά, ο κλέφτης πρέπει να κόψει την πόρτα. Ο αλγόριθμος -κωδικός διαφοροποιεί εκατομμύρια αριθμούς και δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί δεύτερη κάρτα. Αν κάποιος προσπαθήσει να δημιουργήσει κλώνο, είναι αδύνατον να τα καταφέρει. Η κλειδαριά, στην πέμπτη φορά που ζητάει στοιχεία κάποιος για να την αντιγράψει, μπλοκάρει, χτυπάει συναγερμός, και απενεργοποιείται για 1,5 λεπτό”, εξηγεί ο κύριος Τσώμος.
Το συγκεκριμένο σύστημα κλειδώματος έχει αυτόνομη ενέργεια, αλλά και μπαταρία ασφαλείας - σε περίπτωση διακοπής ρεύματος -, η οποία διαρκεί για 5.500 ανοίγματα με μπαταρίες ΑΑ. Έχει τη δυνατότητα να μας ειδοποιεί με ειδικό βομβητή, ο οποίος χτυπάει μέχρι και 200 φορές, ότι τελειώνουν. Στο εσωτερικό, υπάρχει ένα μπουτόν, που ξεμπλοκάρει αυτόματα. Με την αρχική κάρτα, μπορούμε να αλλάξουμε απεριόριστες φορές τον κωδικό της εμείς οι ίδιοι, και δεν χρειάζεται να αλλάξουμε κλειδαριά, αν τη χάσουμε. Το κόστος της με ΦΠΑ ανέρχεται στα 320 ευρώ.
Ο κύριος Τσώμος μιλάει επίσης για μία κλειδαριά, η οποία εφαρμόζει σε όλες τις πόρτες. Είτε πρόκειται για γυάλινες, είτε για εισόδους οικοδομής, ξύλινες ή θωρακισμένες. Αυτή η κλειδαριά κλειδώνει αυτόματα, μόλις κλείσει η πόρτα. Λειτουργεί και με τηλεχειρισμό και, αν κοπεί το ρεύμα, η πόρτα ξανακλειδώνει και μας παρέχει τη δυνατότητα για 3.000 ανοίγματα με τις υπάρχουσες μπαταρίες. Η τιμή της είναι στα 350 ευρώ με το ΦΠΑ και ο αισθητήρας της τοποθετείται σε σημείο, που δεν είναι ορατό και δεν βανδαλίζεται.